Je schuldig voelen na misbruik

Posted on
je schuldig voelen na misbruik

Je schuldig voelen na misbruik. Dit is misschien geen onderwerp dat jullie van mij gewend zijn, maar ik vind het zo belangrijk dat ik het toch met jullie ga delen. Misbruik, aanranding en verkrachting zijn namelijk onderwerpen die ik in mijn sessies dagelijks bespreek. Er hebben veel meer mensen iets in die richting meegemaakt dan we denken. Er wordt niet makkelijk over gepraat en dat is oké en heel logisch. De lieverds die iets in de richting van misbruik hebben meegemaakt kunnen zich namelijk ontzettend schuldig voelen. Zelfs als er in de ogen van de ander haast niks gebeurd is.

Je schuldig voelen na misbruik is normaal

Ergens weet je het ook wel, je hebt niks verkeerd gedaan, maar toch voelt het soms niet zo.
Heb je het uitgelokt?
Heb je zelf eraan bijgedragen?
Heb je zelf misschien zelfs meegedaan (zonder dat je het weet)?
Ben je nu vreemdgegaan (als je een relatie hebt)?

Die vragen kunnen je helemaal gek maken. Je voelt je zo schuldig, zelfs als er genoeg bewijs is dat het niet aan jou gelegen heeft.
Bijna ieder slachtoffer van misbruik (in welke vorm dan ook) heeft hier last van. Het is een knagend en slopend gevoel, wat niet goed is, maar wel heel normaal is.

Maak jezelf niet gek

Sommige lieverds kunnen het zichzelf nog moeilijker maken wanneer ze denken dat ze een moment of heel lichtjes genoten hebben van de ervaring. Het kan een ontzettend dubbel gevoel zijn. Je wilt echt niet dat dit gebeurt, maar je lichaam reageert ergens wel.
Ik wil je daar een ding over zeggen: “ook dat is normaal en vaak een overlevingsmechanisme van het lichaam”. De kans dat je pijn gaat ervaren, wanneer je lichaam erin meegaat, is namelijk veel kleiner.
Daarnaast kan het ook van de spanning komen. Je lichaam ervaart negatieve spanning met positieve spanning in zulke gevallen.
Besef daarom een ding heel erg goed: als jij het echt niet wilde, dan wilde je het niet. Laat je lichamelijke reactie je niet in verwarring brengen, want dit reageert instinctief en vaak uit zelfbescherming.

Ik weet dat heel weinig mensen dit van je zullen begrijpen en dat hoeft ook niet, het gaat erom dat jij dit begrijpt als je zo’n ervaring gehad hebt.

Omgaan met dit schuldgevoel

Dit schuldgevoel overwinnen is heel erg lastig. Je eigen gedachtes en zelfs lichaam kunnen je helemaal gek maken.
Daarom is het juist in dit soort situaties heel erg belangrijk om op je verstand te leunen en die je gerust te laten stellen.

Wat zichzelf heel erg bewezen heeft als hulpmiddel is de situatie heel rationeel uitschrijven vanuit daar uitwerken dat je je niet schuldig hoeft te voelen. Het bewijzen aan jezelf als het ware.
Als je de belangrijkste bewijzen iedere keer blijft herhalen wanneer het schuldgevoel opspeelt, kun je het steeds beter aan en het zelfs overwinnen.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.