Alleen jij bepaalt dat jij jij mag zijn

Posted on
het recht jezelf te zijn

het recht jezelf te zijnSoms lijkt het je gewoon te ontglippen: het recht om jezelf te zijn.
Je geeft het zo weg aan je omgeving. 

Het probleem met dat recht in de handen van je omgeving is alleen, dat iedereen wel een invulling geeft aan wie jij bent en hoe je je moet gedragen. Je kunt het daardoor nooit voor iedereen goed doen. Dat is sowieso iets wat je nooit zal lukken, het voor iedereen goed doen.

Een nog groter probleem in deze situatie is dat jij ook verder weg van jezelf komt te staan. Je raakt jezelf en je wil kwijt en het is heel lastig om die dan weer terug te krijgen.

Als jij namelijk het recht weer terug neemt en weer jezelf begint te worden, stuit je op weerstand uit je omgeving. De meeste mensen hebben dan wel weer zijn of haar mening klaar staan en je voldoet dan al helemaal niet meer aan de verwachtingen. Klopt, want de echte jij, daar is niemand meer aan gewend.
Maar, als je goed oplet, zal het je ook opvallen dat er ook mensen zijn die het fijn vinden om de echte jij te zien. Ze zullen je stimuleren en je steun bieden.
Bouw op deze mensen. Het maakt niet uit of deze mensen ver weg of dichtbij je staan. Familie zijn of niet. Gebruik de kracht die ze geven en zet door.

Als je weer jezelf wordt, zul je merken dat je mensen verliest. Deze mensen kunnen jouw transformatie niet aan. Ze begrijpen het niet en sommige kunnen zelfs niet zonder het recht om te bepalen wie jij bent.
Rouw om de verliezen die dit proces brengt. Dat mag, maar ga deze mensen niet achterna en probeer ze niet terug te halen. Blijf sterk en laat los als je daaraan toe bent.
Voor deze mensen komen namelijk andere mensen voor in de plaats. Mensen die de echte jij leuk vinden. Deze mensen hebben vaak ook ervaring met het terug nemen van het recht om zichzelf te zijn. Hierdoor begrijpen ze precies in welk proces jij zit. Dat zijn de mensen die je steunen in je leven en waar je echt iets aan hebt. Ze geven je namelijk energie in plaats van dat ze het wegnemen.

Begin daarom met het aangeven van je grenzen en neem het recht om jezelf te zijn terug in je eigen handen.
Geloof me, het is het meer dan waard.

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.