Als je partner niet geïnteresseerd in spiritualiteit is, wat doe je dan? Wanneer jij je getrokken voelt door je eigen spirituele ontwikkeling en je partner er niks van begrijpt, dan kan dat behoorlijk pijn doen.
Zeker als je partner, waarmee je zoveel liefde hebt gedeeld, er niet eens respect voor op kan brengen en uit hoe raar hij/zij dit vindt.
Ondanks dat spiritualiteit steeds meer geaccepteerd wordt en het niet meer zo raar is als je op zoek gaat naar jezelf en jouw doel in het leven, zijn er nog heel veel mensen die er niks mee kunnen.
De meeste van hun hebben last van de angst voor het onbekende en durven zich daardoor niet open te stellen voor wat er in een spirituele ontwikkeling te vinden is. Zeker omdat dit door vele horrorfilms en rare personages en heel ander beeld van is gecreëerd. Ze denken dan gelijk aan het zien van geesten, voodoo en tarot. Terwijl spiritualiteit veel groter is dan dat.
Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog eens de mensen die het echt niks vinden. Ze vinden het echt raar en naïef als dat spirituele gedoe. Alsof je alleen maar bezig bent met lammetjes voeren en een soort hippie bent die helemaal niet meer wil functioneren in de maatschappij en niet wil werken.
Het past gewoon niet bij iedereen in zijn of haar straatje en dat is echt niet erg, maar als je partner er moeite mee heeft dat jij je spiritueel wil ontwikkelen, dan kan dat wel problemen geven.
Als je partner niet geïnteresseerd in spiritualiteit is: 3 tips
Gelukkig zijn er ook dingen die jij kunt doen om jullie dichterbij elkaar te brengen. Dit begint eigenlijk al met bewust opletten dat jouw spiritualiteit niet op je partner probeert op te leggen.
Iedereen zit in een eigen fase met een eigen groeiproces en daar past spiritualiteit niet altijd in. Dat is helemaal niet erg, want iedereen heeft het recht zichzelf te zijn.
Tip 1: heb respect voor je partner en verwacht die ook terug
Alle relaties beginnen als het goed is met liefde, respect en vertrouwen. Als jij een andere weg in slaat dan je partner, dan hoeft dat nog niet erg te zijn. Respecteer elkaar wegen en vertrouw ook op elkaar dat je het juiste doet voor jezelf. Je doet het niet om de ander pijn te doen.
Durf dit ook uit te spreken naar je partner en breng dit tot uiting in je eigen gedrag. Leg hem of haar dus niks op en verwacht ook niet dat jouw partner met jou meereist. Dat doet hij/zijn vanzelf als de tijd daarvoor rijp is.
Tip 2: houd het luchtig
Er is niks moeilijker voor je partner als je ineens heel snel verandert. Doe het rustig aan en gooi niet gelijk heel je leven om. Bouw het op. Dat is ook voor jezelf heel goed.
Dat houdt dus in dat je niet ineens alleen maar cursussen volgt over dit onderwerp, maar je ook nog bezighoudt met je andere hobby’s.
Praat ook gewoon nog over je werk en over het dagelijkse leven.
Maak het dus niet te zwaar, maar laat het overkomen als een nieuwe hobby. Dan is het makkelijker te bevatten en respecteren en kan het rustig aan groeien.
Tip 3: praat er wel over
Het is dus belangrijk dat het niet het enige is waar je over praat, hoe enthousiast je ook bent, maar dat bekent niet dat je er helemaal niet meer over praat.
Vaak zijn onze ervaringen lastig met woorden te omschrijven en trekken we ons terug. Dit gebeurt al helemaal als je je al niet begrepen voelt.
Het probleem hiermee is dat je zo helemaal vervreemd van je partner. Probeer je ervaringen dus toch nog te delen.
En als je jouw inzichten en ervaringen dan deelt, probeer ze dan te koppelen aan praktische voorbeelden of dingen die in jullie levens gebeurt zijn.
Zo maak je het tastbaarder en begrijpelijker. En wat je partner kan begrijpen, kan hij/zijn ook weer veel makkelijker accepteren.
Leesstip: spiritualiteit en jouw spirituele ontwikkeling.
Founder van ontspanninstuin.nl en momentjes.com.
Al ruim 16 jaar houd ik me bezig met spiritualiteit, psychologie en gezondheid (ook lichamelijk).
Voor mij hoort het allemaal bij elkaar.
Mijn passie is ‘intuïtie’.
Met alles wat ik doe heb ik dan ook de onderliggende intentie om je nog dichterbij jezelf en je eigen intuïtieve stem te brengen.
0 Reactie(s)