Astraal reizen: wat is het en kun je het leren?

Posted on
astraal reizen

Tijdens het astraal reizen (astrale projectie) komt je bewustzijn los van je lichaam en beweegt zich vervolgens voort in de energetische wereld.
Je blijft tijdens deze reizen wel altijd verbonden met je lichaam, waardoor je er altijd naar terug kunt keren.

Doordat je bewustzijn zich losmaakt van je lichaam, kun je hele bijzondere ervaringen hebben.
Zo is bijvoorbeeld afstanden afleggen ineens een peulenschil en kost dat amper nog tijd.
Je kunt daardoor ook plekken bezoeken die je anders nooit zou kunnen bezoeken.

Verschillende vormen van astrale reizen

In de basis zijn er twee vormen van astrale reizen die je kunt maken.
De eerste vorm is het reizen naar plekken op aarde.
Daarbij ga je bijvoorbeeld naar een andere stad of zelfs een ander land om daar een kijkje te nemen.
Sommige astrale reizigers kunnen hierbij ook terug te tijd ingaan en zo een bezoek brengen aan het Parijs van 100 jaar geleden.

Als je met je bewustzijn reist naar plekken in het hier en nu, kan het zomaar zijn dat iemand die gevoelig is voor energieën je aanwezigheid waarneemt.
Soms worden astrale reizigers dan ook aangezien voor entiteiten.

De andere vorm van astrale reizen is het maken van reizen in de energetische wereld.
Deze vorm komen we meer tegen in het sjamanisme een andere spirituele tradities en praktijken.
Zo’n astrale reis wordt dan vaak ingezet om contact te maken met de spirit, met de engelen of andere energetische wezens.
Deze reizen zijn ook vaak meer een ontdekkingsreis waarvan de bestemming niet van te voren vastgelegd is.
De reis zelf is dan ook gelijk een boodschap van het universum en geeft inzichten in je eigen spirituele ontwikkeling.

Astraal reizen: de belangrijkste blokkades

Het meest lastige aan het maken van astrale reizen is het leren loslaten en je overgeven aan de ervaring.
Het vraagt een stukje vertrouwen van je dat het goed komt, dat je altijd je weg wel terug vindt.
Alleen als je onderliggende psychologische klachten hebt kan het fijn zijn om hier niet mee aan de slag te gaan. Het oefenen met astrale reizen kan namelijk psychoses triggeren, omdat je je losmaakt van je lichaam.

De andere grote blokkade op het astraal reizen is de verwachting van hoe het moet gaan en hoe het moet voelen.
Het is niet vreemd als je hoopt om de meest magische ervaring met super intense sensaties, maar heel vaak zijn je eerste astrale reizen saai en niet zo intens.
Het begint vaak met beelden. Jezelf buiten je eigen lichaam zien staan of een flits van de plek waar je naartoe wilt gaan in je geestesoog.
De intense ervaringen komen voor veel mensen pas na behoorlijk wat oefenen. Ook omdat je dan juist wat meer ontspant en vertrouwen krijgt.

Leren astraal te reizen

Er zijn heel veel manieren om hiermee aan de slag te gaan.
Het zal dan ook even zoeken zijn naar jouw eigen manier en dat is helemaal niet vreemd.
De volgende manier is mijn favoriet.

 1. Kies de aardse plek waar je naartoe wilt gaan. Het is het handigste als dit een plek is waar je zelf al eerder geweest bent en een plek is die je goed kent. Een plek die je zo al helder voor de geest kunt halen.
 2. Neem de tijd om jezelf even te aarden. Het kan ook fijn zijn om iets in je handen te nemen, zoals een ketting of edelsteen. Dat vormt dan een extra ‘ankerpunt’ om naar terug te keren. Dat is niet nodig, maar kan soms een stukje extra mentale rust geven, wat wel weer helpend is.
 3. Concentreer je (ontspannen) op de plek waar je naartoe wilt. Stel je voor dat je geest los komt van je lichaam en daar naartoe gaat. Stel je vervolgens voor dat jouw geest/bewustzijn op de plek staat die jij zo goed kent.
 4. Neem hier alle tijd om te oefenen zoveel mogelijk van deze plek waar te nemen. Het helpt vaak om op zoek te gaan naar kenmerkende details zoals straatborden. Probeer hier te blijven en rustig waar te nemen.
  Heel vaak wordt je geest al snel weer teruggetrokken naar je lichaam. Dat is oké. Dit soort dingen vragen vaak veel oefening.
 5. Als je de plek waar je naartoe wilt reizen rustig waar kunt nemen, dan is het tijd om te kijken of je je bewustzijn kunt verplaatsen. Kun je rondlopen? Probeer eens naar een plek te gaan waarvan je niet zeker weet hoe dat eruit ziet. Lukt het je om dat waar te nemen?
 6. Als je klaar bent, is het tijd om terug te keren naar je lichaam. Zie weer voor je hoe je daar naar terugreist en weer in je lichaam landt. Knijp even goed in je handen, wrijf ze samen en aard jezelf weer even goed.
 7. Schrijf je ervaringen op en kijk of je op kunt zoeken of wat je waarnam bij die onbekendere stukken klopt. Dat is namelijk het echte bewijs dat je astrale reizen maakt of dat je toch nog rustig door mag oefenen.

Maak gebruik van de volle maan

Mensen die aanleg hebben om zichzelf astraal te projecteren, kunnen dit vaak het makkelijkste rond de volle maan.
Misschien helpt de energie daarvan jou ook.

 

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

 • Delen

7 Reactie(s)

 1. Aurelia says:

  Hoi scarlet
  Hoe triggert astraal reizen psychoses precies ? Kan het ook zijn dat je ziel astraal gaat reizen zonder dat je dit bewust hebt gedaan ? Dankje groetjes aureli

  1. Scarlet says:

   Hoi!
   Daar weet ik het fijne helaas ook niet van. Ik weet alleen dat er casussen bij psychologen bekend zijn dat iemand niet energetisch loskwam, maar mentaal de realiteit losliet.
   Dit waren wel casussen waarbij de mensen al wisten dat ze psychoses konden krijgen.
   Dat kan zeker! Sommige mensen hebben die gave zelfs zonder dat ze het doorhebben.

   1. Aurelia says:

    Dankje scarlet!
    Ja ik heb er last van …. Van astraal reizen en van psychoses. Als in het overkomt me soms en ik weet niet zo goed hoe er mee om te gaan. Soms denk ik wel eens dat ik telkens of constant in die staat sta dat het me gewoon opeens kan overkomen. Maar het astraal reizen op zich naar bijvoorbeeld de wereld waar ik vandaan kom vind ik niet we probleem dat is fijn maar ik kom ook vaak andere reizigers tegen, wezens als het ware die me dus dan lastig vallen , of in ieder geval die zich met me gaan bemoeien. Ik weet nog niet precies hoe het werkt en ik probeer het uit te vinden ……. Hmmmm. Weet jij waar die casussen staan. Super Dankje voor je antwoord . Wat bedoel je met mentaal de realiteit losliet?

   2. A says:

    Hoi Scarlet, ik heb heel vaak dat ik in mijn slaap opeens wakker wordt. Althans, dat denk ik op dat moment. Ik heb nooit naar mezelf gekeken maar dan zie ik mezelf zittend op mijn bed. Op het moment dat ik door heb dat ik niet echt wakker ben vind ik het weer spannend. Vaak voel ik alsof ik niet alleen ben en dat er andere “geesten” in de buurt zijn. Als ik niet angstig ben ga ik terug op mijn bed liggen en probeer ik in slaap te vallen. Als dat lukt word ik wakker. Als ik me angstig voel lukt het me met veel moeite om mijn teen te bewegen. Als dat lukt ben ik wakker. De rest van mijn lichaamsdelen kan ik bij wijze van spreken niet ‘echt’ bewegen. Ik maak dit vaker mee. Ongeveer eens in de maand of eens in de 2 maanden. Is dit ook een soort van astraal reizen? Zo niet, wat kan het dan zijn?

    1. Scarlet says:

     Hoi!
     Dit klinkt inderdaad als astraal reizen/uit je lichaam treden.
     Aangezien het zo vaak gebeurd, is het misschien fijn om even te laten checken of er ook niet vitamine tekorten of iets anders meespeelt.
     Er hoeft niks mis te zijn, maar zulke tekorten kunnen het wel erger maken en het lastiger maken om terug te keren naar je lichaam, zoals je omschrijft.

 2. A says:

  Hoi Scarlet, dank voor je reactie. Het kan idd zo zijn. Dit heb ik altijd al gehad. Sommige mensen hebben zoiets nog nooit meegemaakt heb ik gehoord. Vond het wel een beetje apart. Op zich vind ik het wel interessant als ik zoiets mee maak. Zou het een idee kunnen zijn als ik de volgende keer probeer om rond te lopen in mijn kamer? Misschien om te oefenen voor astraal reizen.

  1. Scarlet says:

   Hoi!
   Dat maakt het helemaal bijzonder. 🙂
   En dat is een heel goed idee om te doen, om zo te oefenen.
   Het is meestal fijn om eerst in je eigen huis rond te lopen.
   Daarna is het interessant om te kijken of je jezelf naar een andere vertrouwde plek kunt ‘denken’. Een plek waar je ook vaak komt en waar je je fijn voelt.
   Je kunt namelijk op een gegeven moment ook ‘springen’ van plek naar plek, puur door met je gedachten te sturen.
   Het is alleen wel fijn als er een wekker voor de volgende morgen staat als je dit doet, want vaak val je na een tijdje weer terug in je lichaam en daarop volgt vaak een hele diepe slaap.

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.