De behoeftes van hooggevoelige mensen

Posted on
de behoeftes van hooggevoelige mensen

De behoeftes van hooggevoelige mensen zijn op heel veel punten gelijk aan die van niet hooggevoelige mensen. We hebben behoefte aan eten, drinken, ontspanning, inspiratie en natuurlijk nog veel meer. Daarnaast zijn er ook een aantal dingen wat hooggevoelige mensen nodig hebben om in balans te blijven en dat zijn de behoeftes waar we het vandaag over gaan hebben.

Als je hooggevoelig bent, zul je namelijk op een andere manier voor jezelf moeten zorgen. Zo voorkom je dat je overprikkeld raakt en zorg je er juist voor dat je het naar je zin hebt en lekker kunt ontspannen.

De behoeftes van hooggevoelige mensen

Tijd voor jezelf

Een van de belangrijkste, maar ook gelijk meest vergeten behoeftes van hsp’ers is tijd voor jezelf hebben. In deze tijd ontlaad je jezelf namelijk en maak je weer contact met jezelf. Zolang je nog bij andere mensen bent, gebeurt dit nooit 100%. Jouw antennes staan namelijk nog steeds toegespitst op de mensen om je heen en daardoor vang je nog steeds veel signalen op. Die moet je weer verwerken en daardoor voel je weer van alles. Je systeem staat niet echt stil en daarom kom je niet tot rust.
Alleen zijn zorgt ervoor dat er een prikkel – stop is, waardoor je juist jezelf weer kunt voelen en alles rustig kunt verwerken.

Stilte

Een van onze gevoeligste zintuigen is ons gehoor, terwijl we meestal bezig zijn met wat we zien. Lekker dubbel is dat en tegelijkertijd vergeten we hierdoor hoe groot onze behoefte aan stilte is. Als je in stilte bent, dan komt er pas echt rust in je hoofd.

Dit is zeker belangrijk voor jou als je snel last hebt van harde geluiden of muziek. Dat geeft namelijk aan dat je gehoor heel gevoelig is.

Zichzelf uiten

Jezelf uiten is niet altijd even makkelijk, want je wilt niemand tot last zijn. “Iedereen heeft mijn problemen nu wel gehoord hoor” is een reactie die ik vaak krijg als ik iemand aanraad om zichzelf te uiten. Dat klopt ook, maar het gaat om jou behoefte. Door jezelf te uiten kun je de informatie die je binnenkrijgt en je eigen gevoel pas echt goed verwerken. Je hebt het nodig.

Daarnaast is het ook gewoon normaal om dingen te herhalen. De meeste mensen die met jou praten vertellen hun verhaal vast ook wel meer dan 1 keer. Eigenlijk hebben we het namelijk allemaal nodig om onszelf te uiten. Wees dus niet te streng voor jezelf, maar praat juist. En als dat echt niet gaat, kun je altijd nog je gevoel en gedachtes uitschrijven.

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen waar hooggevoelige mensen behoefte aan hebben. Misschien weet jij er ook nog wel een paar. 

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.