De belangrijkste relatie die er is: de relatie met jezelf

Posted on
de relatie met jezelf ontwikkelen

Er is een relatie die de basis vormt voor alle andere relaties die je hebt, namelijk de relatie met jezelf. Deze relatie is de belangrijkste relatie die er is. Als je namelijk gelukkig bent met jezelf en goed voor jezelf zorgt, dan voel je je een heel stuk beter en kun je veel meer genieten van het leven.

Een goede relatie met jezelf ontwikkelen

Maar hoe ontwikkel je een goede relatie met jezelf? Eigenlijk net zoals je elke goede relatie ontwikkelt:

 • Je neemt de tijd voor de ander
 • Je luistert naar de ander
 • Afspraken nakomen en je aan je belofte houden is normaal
 • Je zorgt voor de ander

En voor jezelf zou je in dit geval al helemaal goed mogen zorgen, want je bent het belangrijkste. Jij staat eigenlijk op nummer 1.

De tijd die jij voor jezelf (nodig) hebt is dus eigenlijk het belangrijkste item in je agenda. Wat jouw lichaam je aangeeft en wat je emoties je vertellen mag niet genegeerd worden.

Toch doen we dit vaak wel. We geven een ander voorrang op onszelf. We geven onze eigen tijd op voor anderen en zetten onze eigen emoties aan de kant om maar door te gaan met de dagelijkse dingen.

De reden dat het zo moeilijk is om op jezelf te vertrouwen

Dit is ook de reden dat het zo moeilijk is om je zelfvertrouwen op te bouwen. Zou jij op iemand vertrouwen die zijn afspraken afzegt om tijd te maken voor een ander?
Zou jij vertrouwen op iemand die je verplicht je verdriet negeert en zegt dat je maar door moet gaan? Dit zonder ook maar even tijd te maken om echt naar je te luisteren.

Misschien wel als het een keertje gebeurt en dus een uitzondering is, maar jij doet het keer op keer bij jezelf. Het is geen uitzondering dat je geen tijd maakt voor jezelf of dat je geen tijd maakt om naar jezelf te luisteren. Het gebeurt keer op keer omdat het onderaan je prioriteitenlijstje staat.

Als jij echt een goede relatie met jezelf wilt ontwikkelen én op jezelf wilt leren vertrouwen, dan is het heel belangrijk om dit te veranderen.

 

2 Reactie(s)

 1. Lucienne van Leeuwen says:

  Prachtig stuk over de relatie met jezelf dank je.
  En zeker ook voor de andere geschreven stukken.
  Ik voel dAnkbaarheid het geeft inzicht.
  Lieve groet

 2. Monique nijland says:

  Dank je wel scarlet. Dit had ik even nodig. Liefs monique x

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.