Zelfvertrouwen hebben: 3 manieren om je zelfvertrouwen te vergroten

Posted on
zelfvertrouwen hebben

Zelfvertrouwen hebben. Een vergeten probleem met zelfvertrouwen is dat je verschillende soorten zelfvertrouwen hebt. Het is niet één ding, maar bestaat uit verschillende vormen. Dat betekent dat je op sommige vlakken van je leven heel zelfverzekerd kunt zijn en op andere vlakken heel onzeker.

Zo kun je bijvoorbeeld een hele zelfverzekerde vader of moeder zijn, maar zodra je bij je ouders komt ben je weer een onzeker kind.
Misschien ben je wel heel onzeker over je uiterlijk, terwijl je wel zelfverzekerd bent tijdens het studeren.

Iedere rol die we aannemen in het leven vertegenwoordigd dus eigenlijk een vorm van zelfvertrouwen. Als je zelfvertrouwen wilt hebben op alle vlakken van je leven, is dit natuurlijk iets heel belangrijks om rekening mee te houden.

Zelfvertrouwen hebben: zo kun je je zelfvertrouwen vergroten

1. Wanneer ben je precies onzeker?

Begin jouw weg eens met naar binnen te keren. Wanneer ben je precies onzeker? Wanneer ben je al zelfverzekerd?
Neem er de tijd voor om het te onderzoeken en het zonder oordeel waar te nemen in jezelf.

Probeer daarnaast ook voor jezelf duidelijk te maken of er bepaalde ‘triggers’ zijn die jouw onzekerheid aanzetten. Ben je bijvoorbeeld onzeker bij bepaalde personen of in bepaalde situaties? Zijn er dingen die kunnen gebeuren of gezegd worden, waardoor jij je goede gevoel kwijtraakt?

De volgende stap is voor jezelf onderzoeken wat de oorzaak is van die onzekerheid. Wanneer is die ontstaan en wat was de aanleiding daarvoor?

Deze bewustwording kan op zichzelf al veel meer rust geven en je zelfverzekerder maken.

2. Vergelijk jezelf niet met anderen

Er zijn inderdaad mensen waarbij het allemaal heel makkelijk lijkt te gaan. Het lijkt wel alsof ze geen onzekerheid kennen en gewoon altijd hun ding doen. Ze zijn gelukkig en hebben geen last van de dingen waar jij tegenaan loopt.

Weet je wat hun geheim is? Flexibiliteit.
Ze houden zich niet bezig met de zorgen voor de toekomst en leven in het nu. Ze passen zich aan de situaties waar ze in terecht komen aan en laten de dingen waar ze niks aan kunnen veranderen los.
Ze komen daarbij nog wel voor zichzelf op, maar maken zich ook niet druk als het niet zo loopt als ze verwacht hadden.

Deze eigenschap heb jij ook in je, maar om die te vinden moet je eerst stoppen met jezelf te vergelijken met anderen. Laat ze los en maak contact met je eigen flexibiliteit.
Dat vergroot alleen maar je zelfvertrouwen.

3. Zorg goed voor je lichaam en geest

Natuurlijk is je zelfvertrouwen niet in zijn geheel verbonden met je uiterlijk, maar het is wel makkelijker om je niet druk te maken over hoe anderen je zien, als je goed verzorgd bent.
Je hoeft daarin niet perfect te zijn, want dat is niemand, maar leuke kleding en gezondheid door goede voeding doet al heel veel.

Hetzelfde geldt voor je rust nemen en tijd maken voor de dingen die jij leuk vindt. Dat geeft je een goed gevoel en daardoor alleen al word je minder onzeker.

Daarbij helpt beweging nog op hele andere manieren. Het zorgt ervoor dat je trots bent op jezelf als je bepaalde prestaties bereikt en daarnaast maakt het ook gewoon goede hormonen vrij die je een veel beter gevoel geven.

Zelfvertrouwen hebben is dus niet altijd even makkelijk, zeker niet als je het op alle vlakken in je leven wilt hebben. Wat alleen wel vaststaat, is dat als je naar jezelf kijkt op een milde manier en goed voor jezelf zorgt, dat je al heel ver komt.

 

1 Reactie(s)

  1. De belangrijkste relatie die er is: de relatie met jezelf | Ontspanningstuin says:

    […] is ook de reden dat het zo moeilijk is om je zelfvertrouwen op te bouwen. Zou jij op iemand vertrouwen die zijn afspraken afzegt om tijd te maken voor een […]

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.