Bewustwording: waarom reageer je zo?

Posted on
waarom reageer je zo?

Waarom reageer je hoe je reageert? Waarom reageer je zo? Je reactie komt voort uit hoe je over iets denkt of wat je bij iets voelt. Meestal is het gevoel daarin leidend.

De vraag zou dus eigenlijk mogen zijn: wat voel ik nu werkelijk hierbij?
Wanneer iets slecht voelt, zul je eerder geneigd zijn om iets op een sombere of negatieve manier te bekijken.
Wanneer iets goed voelt, zul je eerder geneigd zijn om iets op een positieve of luchtige manier te bekijken.

Waarom reageer je zo? Is je reactie terecht?

Als je dit gaat beseffen, kun je je eigen gedrag gaan veranderen en daarmee jezelf bevrijden. Je hoeft dan niet meer ‘zomaar’ te reageren of ongepast heftig te reageren. Je gaat jezelf ineens veel beter begrijpen.

Er is namelijk een volgende vraag die je jezelf kunst stellen, namelijk: is mijn emotie terecht? Of is het gebaseerd op het verleden en dus niet op deze situatie?

Meestal voel je namelijk veel meer dan alleen de emoties die bij deze situaties horen. Je voelt ineens die spanning of boosheid van een paar jaar geleden of die teleurstelling van vorige week. Dat tel je bij je emoties van deze situatie op. Daardoor word je blik gekleurd en ga je anders naar de dingen kijken.
Vanuit die gekleurde blik reageer je weer.

Klopt het wat ik voel en denk?

Deze vragen kunnen we samenvatten in een simpele vraag? Klopt het wat ik voel en denk? Ben ik beïnvloed door mijn ervaringen uit het verleden (op een verkeerde manier)?

Door deze vragen leer je jezelf kennen, je blokkades kennen, je onverwerkte emoties kennen en je leert de manier waarop je reageert kennen.

Gewoon dit af en toe bij jezelf afvragen geeft je de ruimte om jezelf bij te sturen. Wanneer je namelijk weet dat je wilt gaat reageren vanuit de boosheid over iets van 2 maanden geleden, rem je jezelf af.

Wat dan alleen wel belangrijk is, is dat je met deze ‘onverwerkte’ emoties die je nog steeds beïnvloeden, aan de slag gaat.

 

2 Reactie(s)

 1. Elly says:

  Wat een fijne tips geef je Char. Ik heb een vraag. Ik zou graag die MP3’s willen bestellen die je aan bied.die bij het webinair van Mijn lichaam Wil” horen. Die blokkades opheffen. En voor het immuunsysteem werken . Je geeft daar 4 euro korting. Is dat ook geldig als ik die bestel? En hoe kan ik die bestellen?

  1. Scarlet says:

   Als je even de zoekfunctie op de site gebruikt en zoekt naar de mp3’s zie je ze zo. 🙂
   Ik durf even niet te zeggen of die kortingscode nog geldig is. Dat kan ik zo helaas niet zien. 🙂

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.