Bij jezelf blijven: 3 tips

Posted on
Bij jezelf blijven

Bij jezelf blijven. Soms gebeurt er zoveel om je heen dat je niet meer goed voelt en weet wat nu echt bij jou hoort. Er wordt dan ineens zoveel geroepen en gezegd, dat je het contact met jezelf kwijtraakt. Hoe kun je in zo’n situatie bij jezelf blijven?

Snel en effectief weer bij jezelf komen

Een van de meest snelle en effectiefste manieren om weer bij jezelf te komen is door terug te denken aan een moment waarop je echt jezelf was. Al is dat jaren geleden geweest, dat maakt niks uit. Denk weer terug aan hoe je toen in het leven stond en hoe je toen tegen dingen aankeek.

Hoe zou die versie van jezelf tegen deze situaties aangekeken hebben? Wat zou hij of zij nu gedaan hebben?

Bij jezelf blijven

Maar het is natuurlijk veel beter om te voorkomen dat je jezelf op die manier kwijtraakt. Je wilt helemaal niet dat het zover komt, dus hoe blijf je überhaupt bij jezelf?

Maak contact met wat je voelt en vindt

Vraag jezelf bijvoorbeeld af wat jij vindt van en voelt bij wat er gezegd en gedaan wordt. Sluit het aan bij jouw normen en waarden?
Wat voel je in je buik hierbij? Blijdschap, goedkeuring, weerstand, angst of iets anders?

Zie het verschil tussen jou en de anderen

Dit gaat het makkelijkste als jij jezelf niet te veel identificeert en vergelijkt met de mensen om je heen. Dit doen we namelijk heel snel, want we zoeken aansluiting en gelijkgestemdheid. Laat dat los en kijk om je heen. Waar zijn jullie verschillend in? Wat zijn jullie verschillen in ideeën en prioriteiten?

Dit zoek je niet op om erover te oordelen, maar wel om los te komen van anderen mensen. Iedereen mag zijn wie die is en vinden wat hij/zij vindt en jij dus ook.

Laat zijn wat er is

Juist als je weet wat je vindt en voelt is het zo belangrijk om daar geen druk op te leggen. Alle emoties en gedachtes van jou mogen er zijn. Dat betekent ook weer niet dat je er iets mee moet doen, maar je hoeft ze ook niet te onderdrukken.

Je zult merken dat er dan een last van je schouders afvalt en er rust in je systeem komt.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.