De creatieve stem van je ziel: zing uit je ziel

Posted on
zing uit je ziel

We zijn allemaal creatief geboren, maar ergens onderweg in het leven dat we leven, zijn we die creativiteit een beetje kwijt geraakt. Met alle gevolgen van dien.

Als je creatief bent, verdwijnt verlangen.
Ben je creatief, dan verdwijnt ambitie.
Ben je creatief, dan ben je reeds wat je altijd al had willen zijn.

– Osho

Het wegzetten van je creativiteit is zo ongeveer hetzelfde als fietsen met banden die lek zijn. In het begin gaat het nog wel, je hobbelt wat meer dan gewoonlijk over de weg, je doet ook iets langer over de weg naar de supermarkt, maar ach, je komt nog vooruit en de boodschappen lopen niet weg. Af en toe voeg je wat extra lucht toe, zodat je weer even vooruit komt. Maar het valt niet te ontkennen: met lekke banden kun je uiteindelijk niet meer fietsen. Want, hoe leger de banden, hoe moeilijker het wordt.

Mijn krachtigste ik

Vroeger deed ik superveel creatieve dingen: dansen, zingen, verhalen schrijven, fotograferen, noem het maar op. Het was onderdeel van mij, van wie ik was. Tijdens mijn studie ‘Docent Muziek’ kwamen al deze creatieve vormen samen en ik stond in mijn krachtigste ‘IK’. En ik had het gevoel dat ik de wereld kon veroveren met mijn muziek en briljante ideeën over muziekonderwijs. Ik zou het he-le-maal gaan maken!

En toen ging het mis.

Er kwam druk op de ketel. Druk om te móeten presteren. Om geld te móeten verdienen met mijn creativiteit. Om goed bedachte educatieve plannen neer te móeten zetten. De speelse vrijheid die ik altijd had ervaren, ebte weg en ik raakte langzaam maar zeker in een burn-out. En het bleef niet bij die ene burn-out. Iets meer dan 10 jaar verder heb ik er 3 gehad en ben ik nog aan het bijkomen van de Ziekte van Lyme, die ik meer dan 9 jaar bij me droeg. Het herstel van de burn-out(s) duurt lang en ik bleef me maar afvragen wat ik dan verkeerd deed? Ik nam toch genoeg rust? Ik lette toch goed op mezelf tijdens drukke en hectische dagen? Wat zie ik toch over het hoofd? En opeens wist ik het.

Positief creatief

Dat wat mij vroeger zoveel plezier gaf (zingen, dansen, liedjes schrijven), haalde me nu omlaag. Onbewust heb ik dit creatieve deel van mezelf helemaal weggezet. Naar de achtergrond, zodat ik er niet meer mee hoefde te dealen. Want het deed me pijn. Iedere dag opnieuw. Ik dacht dat ik op die manier weer beter zou worden. Want, de pijn haalde me immers ook onderuit.

Maar mijn herstel begon pas, toen ik ging zoeken naar manieren om weer creatief bezig te zijn. Positief creatief. Om op die manier de creatie-kracht die ik in me heb, te omarmen. Om te gaan van iets móeten, naar iets wíllen creëren. Zodat het niet meer mijn vijand was, maar mijn vriend. Zodat ik het vrolijke deel van mezelf, die mij altijd zoveel geluk bracht, weer in mijn dagelijkse leven kon gaan integreren. En ik mezelf door middel van zang en muziek weer heel kon maken: de energieke, uitbundige, passionele vrouw die ik ben.

Ik heb geleerd dat zingen en musiceren niets te maken heeft met ‘presteren’ of ‘mooi zingen’. Het heeft alles te maken met het gevoel dat het mij geeft, op het moment dat ik zing. Het gevoel van blijheid, van geluk. Van heel-zijn, en compleet. Van genoeg-zijn en houden van jezelf. Het gevoel van dat je er toe doet. Niet mooier, niet beter, gewoon goed op dat moment. Het gevoel van contact maken met je Ziel, met de grootste Bron in jou.

Want dat is wat er gebeurt

Geen enkele andere creatieve vorm raakt zo duidelijk mijn ziel, als zingen. Dat wat in jou leeft, krijgt een stem. Een podium om alles wat zich verborgen houdt (en jou dus misschien tegen houdt in het leven) tentoon te stellen. Het laat je onder ogen komen, wat jou het meeste raakt. Waar je verdriet zit, waar je heling nodig hebt.

Zingen is zo mooi, zo krachtig, zo jij! En hoe vaker je contact kunt maken met dit deel van jezelf, hoe eerder je herstelt. Hoe sneller je weer licht ziet aan het einde van de donkere tunnel. En hoe mooier het leven weer wordt voor jou.

Zing dus uit je hart, wanneer jij het voelt. Geef je ziel een stem en bevrijd jezelf. 
En als jij deze passie voor een ander creatief instrument voelt, gebruik dat dan.
Stop jezelf niet langer, maar laat je echte Zijn spreken. 

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.