Dit is de functie van boosheid en boos zijn

Posted on
de functie van boos zijn

de functie van boos zijnBoosheid is een hele krachtige emotie waar je heel vurig en fel van kan worden het kan dan ook niet anders dan dat boosheid een functie heeft. De functie van boosheid en van boos zijn is jezelf beschermen. 

Als je boos bent, betekent het eigenlijk dat je gekwetst bent, verdrietig bent, pijn hebt en vanuit daar jezelf beschermd tegen nog meer pijn. Je laat merken dat iemand  te ver gegaan is en je geeft je grenzen er duidelijk mee aan. Boosheid is dus eigenlijk een heel mooi en hele functionele emotie.

Die vurige kracht die je van boosheid krijgt kan je inzetten om veranderingen te weeg te brengen en je te uiten, zodat je verder kunt bouwen.

Wanneer is boos zijn een probleem?

De functie van boosheid wordt een probleem als je niks doet met het verdriet wat er onder ligt. Als je niet jezelf eerlijk uit en ervoor zorgt dat de dingen die je verdriet doen veranderen, kun je geïrriteerd blijven. Je blijft een soort van milde boosheid houden die je aanvult met allerlei irritaties die je in de loop van der tijd ervaart. Op een gegeven moment barst de bom dan en lijkt het alsof je boos bent om niets.

In zo’n uitbarsting kan je boosheid dingen kapot maken en kun je dingen zeggen die je helemaal niet meent. Je kunt vaak zelf ook niet meer bij hetgeen waar je nu echt boos om bent, want je kunt niet meer bij de echte pijn. Het zijn dan ineens zoveel kleine dingetjes. Op zo’n moment is de functie van boosheid helemaal voorbij gegaan en is het niet echt nuttig meer. Het is alleen maar een manier van ontladen geworden die nooit helemaal bevredigend is.

Wat kun je hieraan doen?

Spreek uit wat je dwarszit op het moment zelf of een korte tijd later. Wees eerlijk en vertel precies wat je kwetst of irriteert. Leg uit wat je hebt dat er liever gebeurt, wat een oplossing zou zijn. Uit jezelf, ontlaad jezelf, dan komt het helemaal goed.

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.