De kracht van boosheid

Posted on
De kracht van boosheid

De kracht van boosheid wordt heel vaak verkeerd ingeschat. Het wordt gezien als vernietigend, vervelend en blokkerend. Soms is het dat inderdaad ook, maar boosheid kan je ook zo ontzettend goed helpen.

De functie van boosheid

De werkelijke functie van boosheid is namelijk beschermen.

Een mens dat pijn heeft (emotioneel of lichamelijk), heeft namelijk de neiging om zich terug te trekken. Je komt dan dus niet goed voor jezelf op, waardoor de ander macht krijgt. Als dit bijvoorbeeld in een gevecht plaats zou vinden, dan zou zo’n reactie kunnen betekenen dat de ander door blijft gaan en jij niks doet. Dit kan in het ergste geval natuurlijk ook levensbedreigend zijn.
Uit dit basale principe wordt de functie van boosheid heel begrijpelijk. Het maakt je kracht wakker, geeft je energie en zorgt ervoor dat je jezelf beschermt. Boosheid zouden we daardoor ook kunnen zien als oerinstinct.

De kracht van boosheid bij emotionele pijn

Tegenwoordig komt onze boosheid meer naar voren in emotioneel kwetsende situaties. De functie van boosheid in die situaties is nog steeds jezelf beschermen. Boosheid zorgt ervoor dat jij duidelijk en krachtig je grenzen aangeeft en niet over je heen laat lopen.

Het zorgt er daarnaast in jezelf voor dat je de mening van een ander veel minder belangrijk gaat vinden. Je koppelt jezelf als het ware los van de ander.
Dit is de reden dat de meeste hsp’ers hun boosheid maar moeilijk kunnen omarmen.

Terwijl dit in mijn ogen heel belangrijk is en echt een kracht van boosheid is.

Wat je kan helpen om de kracht van boosheid in goede banen te begeleiden

Je kunt je eigen boosheid pas gaan sturen als je het daadwerkelijk accepteert en omarmt. Ik hoop dat je dit nu een stuk meer kunt doen, nu je weet dat boosheid dus eigenlijk een beschermer is en geen vernietiger.

Waar ben je werkelijk boos op?

Zodra je boosheid ziet zoals deze is, kun je de kracht en energie richten naar de juiste persoon en situatie. Je vecht er namelijk niet langer tegen, want je snapt dat boosheid heel lief en goed is.
Daardoor kun je ook zien wat de werkelijke oorzaak van je boosheid is en waar deze naar gericht is. Welke pijn wordt er beschermd? Op wie of wat ben je werkelijk boos? Dit is zo belangrijk om te weten om vervolgens ook weer de rust in jezelf te vinden.

Besef dat je altijd sorry kunt zeggen

Iedereen maakt wel eens fouten en dat is oké. Dat betekent dus ook dat je wel eens onnodig boos kunt zijn, omdat je de situatie verkeerd interpreteerde, waardoor je pijn had. Daardoor kwam je boosheid om de hoek kijken, waarna je misschien dingen deed en zei die niet goed waren.
Dit is heel menselijk en hoort bij het leven.

Dit kun je veel beter accepteren als je beseft dat je altijd je oprechte excuses mag maken en sorry kan zeggen.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.