De 3 dingen die hsp’ers direct los mogen laten

Posted on
dingen die hsp'ers direct los mogen laten

Natuurlijk zijn er heel veel dingen die je eigenlijk los zou mogen laten. Denk bijvoorbeeld aan je onzekerheid, je onrust en spanning, je behoefte aan goedkeuring en je perfectionisme. Er zijn echter dingen die hsp’ers direct los mogen laten, omdat ze er zo ontzettend geblokkeerd door raken.

De 3 dingen die hsp’ers direct los mogen laten

schuldgevoelens

Het is heel goed dat ons schuldgevoel er is. Ze zorgt er namelijk voor dat we de gevoelens en behoeftes van een ander in acht nemen bij de dingen die we doen. We willen een ander sowieso al geen pijn doen en zeker niet als we daar zelf zoveel last van hebben.

Bij hoogsensitieve mensen kunnen die schuldgevoelens echter doorgeslagen zijn. Ze voelen zich schuldig om de kleinste dingen en daardoor kiezen ze niet meer voor zichzelf. Ze zetten door hun schuldgevoelens de behoefte van een ander boven hun eigen grenzen en behoeftes. Dat is natuurlijk niet goed.

Schaamte

Iedereen is goed zoals die is, ook jij. Daar hoef je je niet voor te schamen. Toch doen veel hooggevoelige mensen dit wel. Ze schamen zich voor hun passies en verlangens. Ze denken dat die niet goed zijn of niet kunnen. Hsp’ers schamen zich voor de dingen die anders zijn dan normaal.

Dat werkt natuurlijk niet, want normaal is voor iedereen anders en niemand is echt normaal. Zo blokkeer je alleen maar jezelf en leg je jezelf heel veel beperkingen op.

Overal verantwoordelijk voor zijn

De meeste hooggevoelige mensen hebben de neiging om zich niet alleen verantwoordelijk te voelen voor zichzelf. Ze voelen zich verantwoordelijk voor de wereld, voor de ander, voor de gevoelens van de ander, voor het gedrag van een ander, etc.

Ze voelen zich dus vaak verantwoordelijk voor dingen waar ze niks over te zeggen hebben en niks aan kunnen doen. Daar kunnen ze dus eigenlijk niks mee en zitten vast met die te grote last op hun schouders.

Het is tijd om het los te laten.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.