De invloed van de mensen om je heen

Posted on
de invloed van de mensen om je heen

De invloed van de mensen om je heen. Er is een oud wijsheid die zegt dat je gaat lijken op de mensen met wie je omgaat. Dat is helemaal waar, maar voor hsp’ers gaat het nog verder: je gaat je voelen zoals de mensen om je heen zich voelen.

Het maakt niet uit hoe goed je gegrond bent of hoe goed je jezelf energetisch beschermd, de mensen met wie je veel omgaat zullen je beïnvloeden.
Als je bijvoorbeeld een partner hebt die heel somber is, dan wordt het moeilijk om zelf positief in het leven te blijven staan.

Hoe herken je de invloed van de mensen om je heen?

Juist omdat de mensen om je heen dus zoveel invloed op je hebben, is het belangrijk dat je die invloed bewust herkent. Dan kun je het veel makkelijker van je afzetten, puur omdat je weet dat het niet van jou is.

Het meest kenmerkende is de omslag in hoe je je voelt als iemand binnenkomt. Bijvoorbeeld wanneer jij aan het werk bent en je collega komt naast je zitten. Ineens heb je geen zin meer, geen fut meer en schiet je in de weerstand. Als het zo plotseling is, kunnen er nog maar twee dingen zijn:

 • Je hebt heel veel weerstand tegen die collega
 • Die collega zit niet goed in zijn/haar veel en jij neemt het over

Op een gegeven moment wordt het een patroon

Als dit keer op keer op dezelfde tijden gebeurt, bijvoorbeeld na de lunch, dan wordt dat een patroon in je systeem. Je zult je iedere keer na de lunch rot voelen. Zelfs wanneer deze collega ziek thuis zit.

Deze patronen zijn ontzetten vermoeiend en zorgen ervoor dat je het gevoel hebt dat je niet jezelf bent. Het lijkt wel alsof je jezelf iedere keer weer kwijt raakt, zelfs wanneer je je ontzettend goed voelt. Plotseling sla je weer om en ben je jezelf weer kwijt.

Herken je dit? Vraag jezelf dan af wanneer dit begonnen is en wanneer dit keer op keer gebeurt. Bewustzijn is namelijk de sleutel tot verandering.

 

2 Reactie(s)

 1. Ingrid v breemen says:

  Maar hoe breng ik daar verandering in. Ik heb precies het bovenstaande

  1. Scarlet says:

   Hey Ingrid,

   Het allerbelangrijkste is dat je jezelf leert om op jezelf te focussen en bij jezelf te blijven (wat jij vindt en voelt). Dat scheelt al zo veel. 🙂

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.