3 dingen die je aan niemand verschuldigd bent, al denk je misschien van wel

Posted on
5 dingen die je aan niemand verschuldigd bent

3 dingen die je aan niemand verschuldigd bent. Alles wat we doen in het leven zoals de keuzes die we maken, de relaties die we aangaan en hoe we ons leven leven wordt door andere beoordeeld en soms zelfs veroordeeld. Hierdoor krijgen we het gevoel dat we een uitleg aan anderen verschuldigd zijn. Zeker aan de mensen die dichtbij ons staat zoals ouders, familie en vrienden.
Terwijl het soms zelfs totale vreemde die ons ondervragen over wat we doen en waarom we het doen.

Je krijgt dan vaak de neiging om jezelf uit te leggen en te verdedigen, terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Jij bent namelijk vrij om jouw leven te leven.

3 dingen die je aan niemand verschuldigd bent

Je hoeft niet uit te leggen waarom je tijd voor jezelf nodig hebt

Iedereen heeft tijd voor zichzelf nodig en toch wordt dat raar gevonden. Het is niet egoïstisch of onbeleefd om gewoon iets voor jezelf te doen of tijd te besteden aan je hobby of gewoon aan jezelf. Je hoeft ook niet uit te leggen wat je in die tijd gaat doen of waarom het nodig is. Het is iets voor jou, voor jezelf en je hebt het nodig. Je komt ervan weer tot jezelf en tot rust, zodat je ook weer even kunt ontladen en helder kunt denken.

Dat hoeft niemand anders te begrijpen of zelfs te weten. En dat is ook oké als ze je respecteren en begrijpen.

Je hoeft niet uit te leggen waarom je sommige dingen belangrijk vindt

Jij bepaalt wat je in dit leven belangrijk vindt. Dat kan dus je partner zijn of je kinderen of misschien geniet je wel enorm van je werk. Je hoeft geen uitleg te geven als je de dingen doet die voor jou goed voelen.
Jij bent namelijk uniek en hebt je eigen levenservaring en karaktereigenschappen. Daarom passen bij jou andere dingen die bij een ander past en dat is helemaal oké.

Je bent niemand jouw tijd en energie verschuldigd

Natuurlijk doe je graag iets terug voor die ene vriendin die altijd voor jou klaarstaat, maar dat betekent niet dat ze te pas en te onpas dingen van je mag verwachten. Jij hebt je eigen leven en je eigen persoon en in een goede relatie respecteer je elkaar daar in.
En eerlijk is eerlijk, je wilt eigenlijk ook niet dat ze over haar grenzen voor jou gaat. Je wilt elkaar steunen en niet elkaar leegzuigen, toch?

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.