3 dingen waar empathische mensen op mogen letten

Posted on
3 dingen waar empathische mensen op mogen letten

Empathische mensen zijn vaak heel erg zorgzaam, omdat ze heel goed begrijpen wat er bij de ander speelt. Ze voelen er zelf mee mee. Het raakt ze dan ook als iemand anders verdriet heeft en veel empathische mensen kunnen het verdriet van een ander dan ook moeilijk loslaten.

Dit is sowieso al iets waar empathische mensen op mogen letten: draag je niet te veel met je mee uit medeleven. Als dat zo is, dan ben je aan het meelijden. Je begrijpt vast wel dat dat niet de bedoeling is, want dat kost je veel energie en geluk, terwijl je er niks mee kunt.

Zo zijn er nog een aantal dingen waar je als empaat op mag letten. Deze dingen zijn gewoon belangrijk als je voor jezelf wilt zorgen en goed in je vel wilt zitten.

3 dingen waar empathische mensen op mogen letten

Let erop dat je niet te veel voor een ander doet

Je hebt vaak de neiging om meer te doen voor een ander dan je eigenlijk wilt. Dit doe je, omdat je graag wilt dat de ander zich goed voelt. Juist omdat je weet hoe fijn het is om je goed te voelen.

Dit is een prima intentie, zolang jij niet over je eigen grenzen heengaat. Als het zorgen voor een ander die zelf ook zijn verantwoordelijkheid kan nemen ten koste gaan van jezelf is dat niet goed.
Niet alleen omdat jij er uiteindelijk aan onderdoor gaat, maar ook omdat je de ander zijn eigen verantwoordelijkheid ontneemt. Die voelt daardoor veel minder sterk de prikkel om te groeien.

Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt voor jezelf

Iedereen heeft tijd voor zichzelf nodig en jij dus ook. Daar is niks mis mee, want in deze tijd laad je jezelf weer op en kom je weer tot jezelf, waardoor je weer veel meer aankan.

Daarnaast is tijd voor jezelf tijd om te genieten en dat mag je toch zeker ook wel? We genieten allemaal veel te weinig, dus daar moeten we veel meer tijd voor vrij maken.

Doordat je van alles moet van jezelf, zet je die tijd voor jezelf op een hele lage prioriteit. Daardoor kom je helemaal niet meer aan jezelf toe, met alle gevolgen van dien.

Zorg ervoor dat je naar jezelf luistert

Hoe vaak duw je je eigen mening, gevoel en ideeën wel niet aan de kant? Let er maar eens op, want de meeste mensen doen het heel vaak en meestal zonder dat ze dat zelf doorhebben.

Je duwt hiermee continu jezelf aan de kant en dat werkt niet. Je bent namelijk helemaal geen robot. Er is ook niemand die echt bewust verwacht dat jij een robot wordt. Als je denkt dat dat wel zo is, komt dat omdat jij ze zelf de ruimte hebt gegeven om jou zo te vormen.

Het is tijd om dit te stoppen en gewoon jezelf te zijn. Al is het alleen maar in je eigen gevoel en hoofd.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.