Gebruik kritiek als advies dat je verder kan helpen

Posted on
kritiek als advies dat je verder kan helpen

kritiek als advies dat je verder kan helpenKritiek als advies dat je verder kan helpen. Niemand, maar dan ook niemand houd van kritiek. Sterker nog de meeste mensen kunnen ook niet tegen het ontvangen van tips of adviezen. Dat is heel logisch als je begrijpt dat zowel kritiek als adviezen vaak tot onzekerheid kunnen leiden. Ze triggeren namelijk de angst om goed genoeg te zijn en de angst om te falen.

Aan de ene kan heb je ook niks aan kritiek, want onder kritiek zit vaak een projectie van degene die jou bekritiseert. Het is beladen met een visie, een mening en die hoeft vaak helemaal niet correct te zijn.
Maar, aan de andere kant, kun je wel goed luisteren naar wat er gezegd wordt en er dingen uithalen waar je op zijn minst over na kan denken. De allerbelangrijkste daarvan: ‘hoe kan het dat deze persoon de behoefte voelt om zijn/haar mening op mij te projecteren?’
Ergens draag jij dus iets uit wat die opening schept. Ergens kun jij dus nog meer groeien en jezelf nog meer ontwikkelen. Dat is precies datgene wat je nodig hebt om weer verder te komen en nog gelukkiger te worden met jezelf.

Als je dan ook nog goed luistert wat er precies gezegd wordt. Wat voor kritiek of advies wordt er precies gegeven?
Waarom wordt dat gegeven? Zou je er misschien goed aan doen om nog beter te communiceren? Of is dit letterlijk een spiegel van een blokkade in jou?
Alles heeft een functie en van alles kun je iets leren. Dus, gebruik kritiek als advies dat je verder kan helpen, dan verandert er zoveel.

Natuurlijk is dat niet makkelijk en natuurlijk doet het dan nog steeds zeer, maar tegelijkertijd geeft dit zoveel ruimte in je eigen zijn en kun je je eigen negatieve gedachtes liefdevol tegenspreken met tegenargumenten.
Dat scheelt al heel veel, al moet je er natuurlijk wel even flink voor oefenen.

close
mailpoet

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

1 Reactie(s)

  1. Janneke says:

    Heb vooral moeite met van die dooddoeners, toch wat anders dan kritiek denk ik. Toen ik het met iemand had over mijn kinderwens, snauwde ze dat er mensen zijn die nooit bezoek krijgen van hun kinderen als ze in een verzorgingshuis zitten. Inmiddels in de overgang en ik weet zeker dat ik geen kinderen over de vloer krijg als ik in een verzorgingshuis zit maar wat heb ik aan die wetenschap?
    Vaak van dat soort opmerkingen gehad. Kan er alleen zo weinig mee.

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.