Gedachtes zijn slechts gedachtes

Posted on
gedachtes zijn slecht gedachtes

Gedachtes zijn slechts gedachtes. Ik heb iets gemerkt bij mensen die niet lekker in hun vel zitten. Ze hechten veel te veel waarde aan de dingen die ze denken. Ze kunnen zelfs een soort obsessieve relatie krijgen met de woorden en zinnen die hun hoofd produceert.

Ze worden boos op zichzelf wanneer je ze een vervelende gedachte hebben: “dat mag ik niet denken! Waarom denk ik zulke stomme dingen?”
Vervolgens gaan ze op zoek naar de oorzaak van die hersenspinsels en een oplossing om zulke gedachtes niet meer te hebben. “Ik wil zulke dingen niet meer denken!”
Het wordt een ware speurtocht waarbij je nog meer gaat letten op wat je allemaal denkt en daardoor kom je erachter dat je nog meer van die blokkerende en oordelende gedachtes hebt. En hoe meer je erop let hoe meer het erop lijkt  alsof er steeds meer van dat soort gedachtes komen.
Dat is ook zo.

Je gedachtes zijn niks meer dan hersenspinsels

Wij zijn een groeiend, levend en lerend mens. Onze hersenen zijn continu bezig met het verwerken van prikkels. Die worden gekoppeld aan van alles en nog wat: onze huidige situatie, het verleden en al onze overtuigingen. Onze hersenen zijn als het ware continu aan het puzzelen.
Daarbij komen wel eens gedachtes vrij die daar allemaal mee te maken hebben. Zulke gedachtes hebben dus niet eens iets te maken met wat je werkelijk vind, wie je bent of wat er aan de hand is.

Wanneer wij er echter heel veel aandacht aan gaan besteden, denken je hersenen: “hey, hier wordt op gefocust, dus dit zal wel belangrijk zijn” en maakt vervolgens meer van dat soort gedachtes en brengt ze nog meer naar de voorgrond.
Om gek van te worden.

Waar het werkelijk om gaat is wat jij van je eigen gedachtes vindt. Dat is de echte jij en dat is het enige waar je je echt van aan moet trekken. Als jij het dus niet eens bent met wat je denkt, weet je genoeg en kun je het het beste naast je neerleggen.

Hetzelfde wat je eigenlijk zou doen met een vervelende droom. We dromen ook om te verwerken en dingen te plaatsen, maar we oordelen niet over onszelf door de dromen die we hebben, want we weten dat we niet onze dromen zijn.

Misschien is dat wel een hele helpende vergelijking: de dingen die je denkt zijn evenveel waard als je dromen.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.