Hersteltijd is ontzettend belangrijk

Posted on

Hersteltijd is zo ontzettend belangrijk en toch maken we eigenlijk amper tijd om echt te herstellen. Ik zie het keer op keer weer gebeuren: mensen die zichzelf pushen om weer te gaan werken na een burn-out, hsp’ers die overprikkeld zijn en zichzelf toch weer een schop onder hun kont geven om door te gaan.

Lieve schat, dat werkt niet. Je kunt wel tegen jezelf zeggen dat het wel weer gaat, maar het moet goed gaan, echt goed gaan. Niet een beetje en dan kun je wel weer.

Hersteltijd: je bent de auto van je ziel

Ik vergelijk het altijd met het rijden op de snelweg en maar niet willen tanken. Je blijft maar rijden, want het gaat toch nog. Zelfs als het lampje gaat branden dat de tank leegraakt, rij je door. ‘de auto rijdt toch nog? Er is dus geen reden om al te stoppen.’
Tot je stil komt te staan…
Natuurlijk is er dan ook weer een oplossing, er is altijd een oplossing…

Alleen kom je sneller verder wanneer je regelmatig tankt. Het maakt de reis ook veel leuker en soepeler.
Uiteindelijk kom je er ook verder mee. 😉
Ja, het kost meer tijd en geld op het eerste gezicht om vaker te tanken, maar uiteindelijk is het goedkoper.

Jij bent de auto van je ziel in dit leven. Hoe zorg goed je daarvoor?

Terug kunnen kijken op een gelukkig leven

En je wilt toch ook gelukkig leven en niet vol stress leven?
Je wilt toch uiteindelijk terug kunnen kijken op een mooi leven waarin je genoten hebt en niet een leven vol haast en verplichtingen?

Die vragen helpen je wanneer je jezelf weer aan het pushen bent. Vraag jezelf dan maar af: “is dit echt hoe ik wil leven?”

Ik weet dat remmen moeilijk is. Je bent bang dat je het dan allemaal niet bij kunt houden en dat er van alles in de soep loopt. Misschien ben je zelfs wel bang dat je dingen misloopt.
Maar je weet dat het ook niet zo kan, zo wil je het niet. Je wilt gelukkig zijn en daarvoor heb je tijd voor jezelf nodig.

Hersteltijd

Hersteltijd is de tijd waarin jij weer oplaad, jezelf uit en tot jezelf komt.
Soms is het ook de tijd die lichaam nodig heeft om letterlijk te herstellen.

Dit is de tijd waarin je rustig op stap gaat naar het strand, een wellness centrum of het bos.
Het is de tijd waarin je lekker ontspannen lees of gewoon helemaal niks doet.
Het is jouw tijd.

 

2 Reactie(s)

 1. Kitty says:

  Wel eens bedacht, dat een zorgvuldige reïntegratie wonderen kan verrichten en bij uitstek recht doet aan de werknemer en zijn herstel?
  Wel eens bedacht wat de sociale impact is van werk?
  Wel eens bedacht, dat er zonder druk geen (veer)kracht kan zijn?
  Wel eens bedacht wat ‘trots zijn op jezelf’ doet voor je herstel?
  Wel eens bedacht, dat van ‘alleen leuk’ nog nooit iemand gelukkig is geworden?

  Vriendelijke groet!

  1. Linda says:

   Idd van een zorgvuldige reintegratie met veel ruimte en ZONDER druk kun je weer gelukkig worden inderdaad. Maar HELAAS werkt dat in Nederland niet zo zorgvuldige reintegraties. Mijn ervaring is met ziekte (cvs) toch zo ontzettend super graag weer aan het werk willen. Maar steeds terugvallen omdat er tijdens reintegratie grote druk op je wordt gelegd om maar zo snel mogelijk weer volledig te werken en zwaar over je grenzen te gaan. Hersteltijd of eigen tempo aanhouden dat mag niet en grenzen aangeven ook niet. Daar wordt je pas niet gelukkig en gezond van helaas! Kunnen werken heerlijk! Maar dat kan helaas alleen bereikt worden door gezonde en humane reintegratie. Waar natuurlijk eigen tempo opbouwen en hersteltijd zoals in t stukje beschreven wordt heel belangrijk onderdeel van zijn.En pas dan kun je blij en gelukkig worden.

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.