Het belang van zelfreflectie

Posted on
zelfreflectie

zelfreflectieZelfreflectie is kijken naar jezelf op een milde en open manier en kijken naar wat er wel goed gaat en wat er beter kan. Je kunt zelfreflectie toepassen op alle vlakken van jezelf: je gedrag, emoties, gedachtes, etc.
Maar eigenlijk doen de meeste van ons dit haast nooit, tenminste niet zonder zichzelf af te vallen, schuldig te voelen of zichzelf zelfs te bekritiseren.
Op doe manier werkt zelfreflectie natuurlijk niet meer, want je kijkt niet meer objectief naar jezelf en daardoor krijg je een vertekent beeld.

Waarom is zelfreflectie zo belangrijk?

Eigenlijk is zelfreflectie een manier om je bewust te worden van jezelf en de punten waar je nog kunt groeien. Het is dus een manier om steeds bewuster te worden.
Zeker als je hooggevoelig bent kan dit een hele fijne methode zijn om ook in jezelf te analyseren waar je moe van wordt of wanneer je juist energie van anderen over neemt.

Ik denk niet dat ik nu uit hoef te leggen waarom het zo belangrijk is om je hier bewust van te zijn. Het is namelijk heel simpel: als je weet waar je te gevoelig op bent, kun je er gericht mee aan de slag gaan.

Maar juist ook als je talenten wilt ontwikkelen of wilt weten waarom je in bepaalde situaties onzeker wordt is zelfreflectie heel fijn.

Hoe pas je zelfreflectie toe?

Denk maar gewoon terug aan het moment dat je met je talent bezig was, dat je onzeker was of het andere moment waar je op terug wilt reflecteren en stel jezelf in ieder geval de volgende vragen

Wat gebeurde er?
Wanneer veranderde mijn gemoedstoestand?
Wat was daar de aanleiding voor?
Wat veranderde precies in mij?
Hoorde daar nog bepaalde gedachtes bij?
Hoe ging ik mezelf toen gedragen?
Wat waren de gevolgen daar weer van?

Wat zou ik liever hebben dat er gebeurde?
Hoe zou ik me liever willen voelen en gedragen?
Hoe kan ik de volgende keer beter met deze situatie omgaan?

Hoe vaker je dit toepast en ermee aan de slag gaat. Hoe makkelijker het wordt om op het moment zelf bewust te zijn en op een andere manier ermee om te gaan. 🙂

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.