Empathisch zijn, zeer empathisch zijn of hooggevoelig zijn

Posted on
hooggevoelig zijn of zeer empathisch zijn

Zeer empathisch zijn is net even anders dan hooggevoelig zijn. Het grote verschil tussen de twee is dat zeer empathische mensen de gevoelens en emoties van anderen kunnen herkennen en zelf ook mee kunnen voelen, terwijl hooggevoelige mensen daar nog een stapje verder in gaan. Zij nemen de emoties en gevoelens van anderen over. Soms zelfs zonder dat ze dat bewust door hebben.

Daarom kunnen we ook stellen dat niet alle zeer empathische mensen hooggevoelig zijn, al zullen de meeste dat wel zijn. Hooggevoelige mensen zijn namelijk altijd zeer empathisch. Tenminste, tot ze leren afstand te bewaren en niet alles over te nemen.

Empathisch of zeer empathisch

Daarnaast is er nog en verschil tussen gewone empaten en zeer empathische mensen. ‘Gewone’ empaten begrijpen de gevoelens van anderen heel goed. Ze kunnen zich in de situatie van anderen verplaatsen en voelen soms ook mee als anderen hun verhaal vertellen.

Zeer empathische voelen helemaal mee met de ander. Ze worden bijvoorbeeld vervuld met verdriet als ze met iemand praten die verdrietig is. Ze worden heel erg blij als ze omringt zijn door andere mensen die blij zijn.

Hooggevoelig zijn of iets anders? Alles even duidelijk op een rijtje

Empathische mensen kunnen zich inleven en verplaatsen in andere mensen. Ze begrijpen wat de ander voelt en kunnen dit soms ook zelf voelen. Dit gebeurt met name als iemand dichtbij hun staat.

Zeer empathische mensen voelen met de ander mee ongeacht of het een vreemde of bekende is. Ze voelen de emotie die de ander voelt.
Vaak kunnen ze dit gelukkig wel achter zich laten zodra de situatie verandert.

Mensen die Hooggevoelig zijn  nemen de gevoelens van anderen over. Ze voelen helemaal mee met wat de ander voelt. Dit geldt bij de meeste niet alleen voor emoties en gevoelens, maar bijvoorbeeld ook voor lichamelijk klachten.
Dit gebeurt vaak ook onbewust, waardoor ze denken dat de gevoelens van hun zijn en ze er daardoor gewoon mee rondlopen zonder er iets mee te kunnen.
Hoe meer een hsp’er echter in balans komt, hoe minder ze hier last van hoeven te hebben.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.