Hsp en relaties: 3 dingen die je als hsp’er echt nodig hebt in een relatie

Posted on
hsp en relaties

Hsp en relaties. Als hsp’er heb je snel het gevoel dat je extra kwetsbaar bent in relaties. Door je liefde voor de ander stel je jezelf op een bepaalde manier open die niet altijd even prettig voelt. Het lijkt soms wel alsof de ander jou tot in de kern kan bekijken.
Als de ander zich op een gegeven moment vervelend gaat gedragen of een nare opmerking maakt, dan kan dat je volledig van de kaart brengen. De pijn die je daarvan in je hart kunt voelen is soms zo erg dat je er fysiek benauwd of misselijk van wordt en je kunt er ontzettend lang last van hebben.

Dit weet je ook en daarom zit je soms zo met jezelf in de knoei als je echt iets voor iemand voelt. Je wilt niet dat je gekwetst wordt, maar tegelijkertijd is je gevoel voor de ander overweldigend.

Toch gaan hsp’er ook langer door met een relatie die niet goed voor ze is

Ondanks dat een partner je zoveel pijn kan doen en je dus ook voorzichtig wilt zijn, blijft het lastig om met een slechte relatie te stoppen. Dit heeft er deels mee te maken dat je gevoel voor de ander inderdaad te intens is. Aan de andere kant zie je vaak de goede kanten van een ander ook heel goed. Het is dan ook makkelijker om je te vast te houden aan de moment dat het wel echt leuk was. Je blijft hopen dat dat weer terug komt en dat de ander weer echt ‘zichzelf’ wordt.

Dat maakt het zo moeilijk om de knoop door te hakken en een slechte relatie te beëindigen. Zeker omdat je daarnaast de ander ook nog eens geen pijn wil doen, te vroeg op wilt geven of een fout wilt maken.

hsp en relaties: 3 dingen die heel belangrijk voor je zijn

Er zijn heel veel dingen die belangrijk zijn in relaties voor iedereen, maar deze 3 dingen zijn echt ontzettend belangrijk voor hsp’ers. Let hier dus op binnen je eigen relatie(s), zodat je veel meer in balans komt.

1. Weet van elkaar hoe je liefde geeft en ontvangt.

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt voelen dat er van je gehouden wordt. Misschien voel jij het bijvoorbeeld het sterkste als je complimentjes krijgt of juist als er met je geknuffeld wordt. De manier waarop jijzelf het sterkste ervaart dat er van je gehouden wordt, zal ook de manier zijn waarop jij meestal jouw liefde voor je partner zal uiten.

De verschillende manieren waarop je liefde kan ervaren en geven, noemen we de talen van de liefde. Als je de taal van jezelf en die van je partner kent, scheelt dat heel veel eenzaamheid. Daarnaast verdwijnt vaak ook het gevoel dat de ander niet echt van je houdt, want je gaat snappen dat hij/zij dat wel doet, maar het op een andere manier uit.

Meer over de talen van de liefde kun je in dit boek lezen. 🙂

2. Blijf je gevoel delen

Hsp’ers voelen ontzettend veel, maar tegelijkertijd hebben veel mensen niet geleerd hoe ze over hun gevoel moeten praten of hun gevoel moeten delen. Hier ontstaat veel wrijving. Je wilt namelijk wel dat de ander weet hoe je je voelt, anders heb je het idee dat je niet gezien wordt. Tegelijkertijd is het lastig om erover te praten, omdat jijzelf niet echt weet hoe en de ander er niet altijd perfect op reageert.

Je woorden en gevoelens in blijven slikken is echter nog erger. Daardoor raak je gefrustreerd en verdrietig en trek je jezelf terug.
Als je weet dat je partner echt voor je open wil staan dan is het belangrijk dat je toch gaat praten over je gevoel, ondanks die angst in je buik.. Ik zou die juist als eerste benoemen. 😉

3. Maak tijd voor elkaar

Wegzakken in de dagelijkse sleur is heel erg makkelijk, maar daardoor zie en voel je elkaar steeds minder. Maak daarom bewust tijd voor elkaar. Dit hoeft niet eens tijd te zijn waarin je praat of leuke dingen doet. Het gaat puur om het samen zijn en genieten. Alleen dat al brengt het gevoel van verbinding weer terug.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.