Hsp in balans: let op deze onbewuste overtuigingen

Posted on
hsp in balans

Er zijn heel veel verschillende visies en definities te vinden over wat hsp zijn nu precies inhoud. Eigenlijk weten we er nog veel te weinig over, terwijl we er al best veel over weten.
Wat echter de kern is en blijft is dat je als hsp (of als iemand die hoogsensitief is) gevoeliger bent. Je bent gevoeliger voor elke vorm van prikkels en je voelt meer en dieper. Hoe kom je als hsp in balans met deze gevoeligheid?

Voor mezelf zeg ik tegenwoordig dat ik een breder gevoelsspectrum heb. Dat vergelijk ik met kleuren zien. Het is net alsof mijn lichaam in staat is meer kleuren waar te nemen dan gebruikelijk is.
Dit ‘meer voelen’ brengt heel veel moois met zich mee. Het brengt alleen al met zich mee dat je het leven dieper ervaart en zo intens kunt genieten.
Daarbij ben je ook in staat om zoveel warmte op de juiste plekken te geven.
Spiritueel gezien is hoogsensitiviteit dan ook nauw verbonden met het zijn van een lichtwerker. Maar, zeker niet iedere hsp is een lichtwerker.

Hsp en in balans komen: onbewuste overtuigingen om aan te werken

Tegelijkertijd brengt die gevoeligheid ook valkuilen en uitdagingen met zich mee. In dit artikel wil ik een paar onbewuste overtuigingen met je bespreken die deze valkuilen en uitdagingen voeden.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan de uitdaging van jezelf wegcijferen als manier om voor iemand te zorgen of de vrede te bewaren. Wat zou daaronder kunnen zitten als overtuiging over jezelf?

Ik moet dit doen, anders ben ik niet goed

De meest voorkomende overtuigingen die de balans voor hsp’ers in de weg staat is de overtuiging dat ze iets moeten doen.
Als ze dat niet doen, dan zijn ze niet goed.
Dus, ik moet mijn moeder helpen als ze het vraagt. Als ik dat niet doe, dan ben ik geen goede dochter.
Ik doe haar dan namelijk pijn of ik stel haar teleur. Ik moet dus helpen. ‘Nee’ zeggen is geen optie.

Als je deze overtuiging herkent, dan is het heel erg waardevol om te gaan werken met je stuitchakra en met je heiligbeenchakra.
Daarnaast is het vaak heel erg helend als je elke dag heel bewust een moment neemt om te benoemen dat je wel goed bent en redenen te benoemen waarom je jezelf goed vindt.
Dat is een vorm van milde en bewuste zelfhypnose die helpt deze overtuiging te helen.

Iedereen is net zo bewust als ik ben

Deze overtuiging, die je balans als hsp in de weg staat,  is de reden dat ik net benoemde hoe ik de gevoeligheid voor mezelf omschrijf.
Het zorgt namelijk regelmatig voor teleurstelling en niet passende verwachtingen als je ergens denkt dat iedereen niet zo gevoelig is als jij. Of, dat anderen net zo bewust zijn als jij bent.
Je kunt niet van iemand die kleurenblind is verwachten dat ze de kleuren zien die jij allemaal ziet. Al helemaal niet als jij nog meer kleuren ziet dan anderen.

Wanneer je hoogsensitief bent voel je simpelweg meer dan anderen en wat je voelt doet ook meer met je. Wat je voelt maakt meer impact op je.
Voor jou is een ongemakkelijk gevoel daardoor soms een hele hoge drempel, terwijl voor een ander een ongemakkelijk gevoel dit keer misschien een kiezelsteentje is.

Als je dit niet door hebt, dan kun je soms hopen of verwachten dat iemand aanvoelt dat je vastloopt of heel goed snapt waarom je vastloopt.
Als ze dit niet doorhebben of snappen, dan kan dat heel veel pijn doen. Zeker als je het met heel je hart hoopte.
Die pijn kan vervolgens van binnen behoorlijk doorwerken en je uit je balans halen.

Dat verschil in hoe dingen voelen, hoeft je verbinding met anderen zeker niet in de weg te staan. Sterker nog, hoe bewuster je ervan wordt, hoe helderder je communicatie met anderen wordt.
Waardoor je verbindingen juist fijner en sterker worden.

Deze belemmerende onbewuste overtuiging kun je dus juist helen door te oefenen met dingen die voor jou vanzelfsprekend zijn toch uit te spreken en te delen.
Dan komt je niet alleen als hsp in balans met jezelf, maar ontstaat er ook meer balans in je verbindingen met anderen.

 

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

 • Delen

2 Reactie(s)

 1. Tink says:

  Hi lieve Scarlet,

  Zo mooi om te zien dat je onverminderd en punctueel doorgaat met je werk, dat voor iedereen zo verrijkend is. Dankjewel.
  Vandaag stuur ik je een blijde boodschap en dank voor onder jouw eigen kerstboom. De uitslag van alle onderzoeken was positief, het is goedaardig gebleken. Dat voelde aan als een wonder.
  Dus opnieuw hervat ik mijn journey hier door Spanje, en dat gaat met vallen en opstaan. Alles alleen doen is een overwinning die ik wilde behalen, maar soms ook erg eenzaam. Momenteel met kerst enzo… omg… en zelfs wat onderprikkeld soms. Om dit allemaal te verwerken schrijf ik sinds de aanvang van mijn reis een boek aan een vriend in de hemel. Lieve Daat… Hij luistert en helpt, hij verstaat. Zonder hem was ik denk ik gek geworden. Ik voel me met alle liefdevolle mensen in nl wel meer verbonden dan ik had gedacht. Het lijntje is sterk en hedendaagse communicatiemiddelen hellen natuurlijk ook. Maar goed, ieder zijn reis, dit is nu de mijne anders was ik niet hier.

  Stuur je alle liefs en hoop nog veel met je te mogen werken en van je te leren

  Liefde, Katinka

  1. Scarlet says:

   Hey lieverd,

   Dankjewel voor je lieve woorden!
   En wat gaaf lieverd! Dat is zo ontzettend fijn om te horen!

   Dikke knuffel!

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.