Is de mening van een ander belangrijker dan jouw gevoel?

Posted on
Is de mening van een ander belangrijker dan jouw gevoel

Is de mening van een ander belangrijker dan jouw gevoel? Nee, toch? Waarom luister je dan wel zo goed naar wat een ander je te zeggen heeft, maar negeer je je eigen gevoel met enige regelmaat?

Het is ons aangeleerd

We hebben direct en indirect in onze jonge jaren meegekregen dat wat de ander te zeggen heeft heel belangrijk is en dat we daarnaar moeten luisteren. Vaak zelfs belangrijker dan ons eigen gevoel.

Als je klein bent is het natuurlijk ook heel belangrijk dat je gewoon naar school gaat ook al heb je er geen zin in. Er wordt ons alleen niet aangeleerd naar welk gevoel we wel en naar welk gevoel we niet moeten luisteren.
Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen geen zin hebben en zich echt niet goed voelen (tenzij je aantoonbaar lichamelijk ziek bent).

Daar hebben wij als volwassenen dan ook onze eigen grens getrokken. We luisteren naar de ander tot we bij onszelf aantoonbaar bewijs hebben dat we naar onszelf moeten luisteren.

Is de mening van een ander belangrijker dan jouw gevoel?

Alleen in veel situaties pakt dit niet zo handig uit. Je bent nu namelijk gelijkwaardig met de ander en je hebt nu ook veel meer te maken met de persoonlijke invullingen en belangen van de ander.

Creëer dus balans

Maak de mening van de ander daarom eerst even belangrijk als je eigen gevoel en neem de tijd om over beide na te denken. Luister naar wat je gevoel er precies over te zeggen heeft en wat je verstand eraan toevoegt.
Vanuit die balans kun je bepalen wat er goed voor je is en wat je daadwerkelijk gaat doen.

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.