je mag je rot voelen

Posted on
je mag je rot voelen

Je mag je rot voelen. Jij mag somber en chagrijnig zijn. Je mag er af en toe helemaal geen zin meer in hebben. Je mag weerstand voelen. Dat hoort bij het leven en dat hoort bij het mens zijn.

Soms geeft social media ons het idee dat we altijd vrolijk moeten zijn en dus ook altijd heel positief moeten denken. We mogen dan ook niet balen of zonder reden verdrietig zijn.
Kijk maar eens naar al die foto’s. Zie je daar iemand tussen die er doorheen zit? Haast niet toch? Het zijn keer op keer gelukkige mooie foto’s.
Behalve bij die een of twee mensen die altijd iets zwaars te melden hebben. Zo als hun wil je in ieder geval niet zijn.

Je mag je rot voelen

Maar dat is niet de realiteit en het is dus ook niet realistisch van jezelf als jij van jezelf verwacht dat je je nooit slecht voelt.
Dat is hetzelfde als van jezelf verwachten dat je nooit de griep zult hebben of nooit last van je darmen zult hebben.

Jij mag je rot voelen, want weet je wat je systeem dan aan het doen is? Het is iets aan het verwerken. Misschien iets van heel lang geleden. Misschien iets van vandaag. Het is in ieder geval heel hard aan het werk. En weet je, daar mag je juist heel trots op zijn.

Natuurlijk mag je wel in jezelf onderzoeken wat er precies aan de hand is. Je mag analyseren waar dit gevoel vandaan komt en waar je dus last van hebt. Graag zelfs, want dan zie je misschien wel dingen die je mag veranderen in je leven. Daarnaast verwerk je dit gevoel sneller door de bewuste aandacht.

Dat is dus iets anders dan er tegen vechten. Onderdruk je gevoel niet, maar omarm het. Het mag, want je bent een mens en je leeft.

 

1 Reactie(s)

  1. Monica says:

    Mooi artikel Scarlet. Vooral in deze tijd waarin het zo belangrijk is gevonden om gelukkig te zijn, kijk maar naar de kopen in kranten en tijdschriften. Zonder sombere reflecterende periodes kan er geen geluk zijn denk ik. We kunnen nou eenmaal niet allemaal zo’n rasoptimist als Freek Vonk zijn.

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.