Lucide dromen: 4 manieren om een lucide droom te triggeren

Posted on
lucide dromen

Lucide dromen is iets wat heel dichtbij mezelf ligt. Als kind kwam ik er namelijk al mee in aanraking. Ik kon regelmatig sturen wat ik droomde, ik kon de volgende nacht verder gaan met de droom uit de nacht ervoor. En, ook dromen volledig opnieuw dromen was geen enkel probleem. Dat kon ik gewoon aanroepen.

Later leerde ik dus pas dat je er bewust van zijn dat je droomt en je dromen kunnen sturen lucide dromen heet.

Wat zijn lucide dromen?

Lucide dromen zijn dromen waarin je je er dus bewust van bent dat je droomt. Dit bewustzijn, dat normaal gesproken afwezig is tijdens de slaap, opent de deur naar een wereld van onbegrensde mogelijkheden. In een lucide droom kun je de omgeving, de personages, de acties, en zelfs de verhaallijn van de droom manipuleren.
Je kunt als het ware je eigen fantasiewereld creëren en je fantasieën laten plaatsvinden.

Een stukje geschiedenis

Hoewel het concept van lucide dromen door sommigen misschien als modern wordt beschouwd, heeft het eigenlijk een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. De oude Griekse filosoof Aristoteles merkte op dat “vaak wanneer men slaapt, er iets gebeurt dat suggereert dat men ook op dat moment rationeel zou kunnen denken”.
In de Tibetaanse boeddhistische traditie wordt lucide dromen ‘droomyoga’ genoemd en daarin wordt het gebruikt als een manier om spiritueel te ontwaken.

De term “lucide droom” werd echter pas in 1913 voor het eerst gebruikt door de Nederlandse psychiater en schrijver Frederik van Eeden.
Het begrip werd verder uitgewerkt in de jaren ’70 en ’80, voornamelijk door onderzoekers als Stephen LaBerge aan de Stanford University, die lucide dromen in het laboratorium kon bevestigen door middel van oogbewegingsstudies.

Hoe kun je lucide dromen leren?

Het leren van lucide dromen vraagt (ook weer) geduld, oefening en het ontwikkelen van bewustzijn van jezelf in het hier en nu.
Simpel gezegd: hoe meer je je overdag er bewust van bent dat je jezelf bent en dat je wakker bent, hoe groter de kans dat je in je je in je dromen zal realiseren dat je droomt.
Er zijn verschillende hulpmiddelen die je hierbij kunnen helpen. De volgende hulpmiddelen zou ik willen aanraden.

Droomdagboek

Begin met het bijhouden van een droomdagboek.
Schrijf hierin elke ochtend zo gedetailleerd mogelijk je dromen op.
Het maakt echter niet uit als je niet zoveel meer weet. Schrijf dan op wat je nog weet of wat je vermoed dat je gedroomd hebt.
Dit zal je droomherinnering verbeteren en je helpen bewuster bezig te zijn met je dromen.

Realiteitschecks

Creëer gedurende de dag regelmatig checkmomentjes voor jezelf. Momentjes om erbij stil te staan dat je wakker bent en dus niet droomt. Dit kan iets eenvoudigs zijn, zoals je vingers tellen of proberen te ademen met je neus dichtgeknepen.
Als dit eenmaal een gewoonte wordt, zal je dit ook gaan doen in je dromen, wat hele andere resultaten geeft dan als je wakker bent, waardoor je je er ineens bewust van bent dat je droomt.

MILD (Mnemonic Induction of Lucid Dreams)

Deze techniek, ontwikkeld door Stephen LaBerge, houdt in dat je jezelf voor het slapen gaan programmeert om je te realiseren dat je droomt. Dit doe je door een mantra te herhalen zoals “Ik zal me realiseren dat ik droom” terwijl je je voorstelt dat je in een droom er bewust van wordt dat je droomt.

WILD (Wake Initiated Lucid Dreams)

Deze techniek houdt in dat je in slaap valt met het voornemen om wakker te blijven. Het vereist enige oefening, maar het kan leiden tot zeer levendige lucide dromen.
Wat je eigenlijk doet is, zonder afleiding van bijvoorbeeld een smartphone, oefenen met het waarnemen dat je in slaap valt.
Je probeert eigenlijk het proces van in slaap vallen zo bewust mogelijk mee te maken.

Waarom je lucide dromen zou willen hebben

Er zijn veel voordelen van lucide dromen te bedenken.
Sommige mensen gebruiken het bijvoorbeeld als een vorm van nachtelijk entertainment: een persoonlijke virtuele realiteit waarin alles mogelijk is.
Anderen gebruiken het als een hulpmiddel voor persoonlijke groei en zelfontdekking. Je kunt dingen oefenen en proberen zonder beperkingen.

Lucide dromen kunnen ook therapeutisch worden gebruikt, bijvoorbeeld om nachtmerries te beheersen, creativiteit te vergroten, motorische vaardigheden te oefenen, of zelfs om fobieën te confronteren.
Het is echter altijd belangrijk om te onthouden dat lucide dromen geen vervanging zijn voor professionele hulp bij serieuze psychische problemen en uitdagingen.

Zijn er risico’s verbonden aan lucide dromen?

Over het algemeen is lucide dromen gewoon veilig.
Het kan echter voor sommige mensen leiden tot slaapverstoring, vooral als ze technieken gebruiken die vereisen dat ze midden in de nacht wakker worden.
Ook kan elke nacht lucide dromen tot een verstoring van het verwerken van je gewone emoties en prikkels leiden. Je normale dromen worden namelijk door je systeem gebruikt om prikkels te verwerken en alles wat je hebt meegemaakt een plekje te geven.

In zeldzame gevallen kunnen mensen ook moeite hebben om onderscheid te maken tussen droom en realiteit, wat tot verwarring kan leiden.

Een laatste woordje

Lucide dromen is een prachtig en krachtig fenomeen. Of je nu de grenzen van je eigen bewustzijn wilt verkennen, je dromen wilt beheersen, of gewoon wilt genieten van de ultieme vorm van droomavontuur, lucide dromen biedt een wereld van onbegrensde mogelijkheden.
Maar net als bij elke reis, is het belangrijk om jezelf goed voor te bereiden en bewust te zijn van de potentiële risico’s.
Dan kun je namelijk het beste voor jezelf zorgen.

Leestip: astraal reizen

 

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

  • Delen

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.