3 manieren om oordelen los te laten

Posted on
manieren om oordelen los te laten

Manieren om oordelen los te laten. Het is niet altijd erg om te oordelen. Oordelen kunnen je namelijk helpen om te bepalen wat wel en niet bij je past. Op basis daarvan kun je dingen loslaten of afstand van bepaalde mensen nemen.

Oordelen is niet goed als je hiermee mensen naar beneden haalt. Het is niet goed als je oordeelt om jezelf beter te voelen, minder onzeker te voelen. Het is ook niet goed als je oordeelt vanuit boosheid of jaloersie.

3 manieren om oordelen los te laten

Schrijf even alles van je af

Het kan heel goed zijn dat er heel veel emoties uit het verleden onder je oordelen zitten. Misschien zit er nog onverwerkt verdriet in je systeem, misschien je ben je teleurgesteld of boos. Wanneer je zulke emoties bij je draagt, kunnen ze ervoor zorgen dat je de huidige situatie anders bekijkt dan hij werkelijk is.

Dat voedt de oordelen die je hebt en zorgt er ook voor dat je ze moeilijker los kunt laten.

Schrijf daarom alles van je af of uit jezelf op een andere manier, zodat je je emoties wat meer ontlaadt. Dat maakt het heel veel makkelijker om weer los te laten.

Schrijf de voor- en nadelen uit

Als mensen hebben we de valkuil een tunnelvisie te ontwikkelen. We focussen ons op iets wat we niet fijn vinden. Daar hangen we een nog grotere waarde en lading aan. Dat maakt het steeds moeilijker om los te komen en zorgt er ook voor dat we onterechte oordelen ontwikkelen.

Wanneer we een overzicht maken van de voordelen en nadelen van een persoon of situatie, dwingen we onszelf alles weer op een andere manier te bekijken. Even alles met een frisse en realistische blik te observeren.
Dat doorbreekt vaak ook al een aantal van je oordelen.

Trek de situatie even los van jezelf

Een andere eigenschap die onze oordelen op een negatieve manier voedt is onze eigenschap dingen op onszelf te betrekken.
We betrekken de woorden en het gedrag van een ander te veel op onszelf en als tegenreactie gaan we oordelen over dat gedrag en over die woorden. Dat is een soort zelfbeschermingsmechanisme.
Over het algemeen gaan die woorden van een ander niet over ons, maar over hunzelf. We geven dus zelf een ‘verkeerde’ betekenis aan wat er gebeurt,

Daarom is het zo belangrijk om soms een stapje terug te doen en te kijken naar wat er werkelijk is. Daarmee maak je jezelf ook weer los van je eigen oordelen.

 

1 Reactie(s)

  1. Cecile says:

    Dat van mij afschrijven doe ik al jaren om het beter te verwerken. Meestal doe ik het op de computer, lees het niet meer na, maar verwijder het meteen. Dan ben ik het kwijt. En wat je schrijft over de situatie los te laten, zo had ik het nog niet bekeken maar je hebt volkomen gelijk.
    Ik ga het meteen toepassen, zijn woorden gaan niet over mij maar over hem. Bedankt Scarlet

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.