Het not to do lijstje: dingen die je niet meer mag doen

Posted on
not to do lijstje

Bijna iedereen heeft wel een herinneringen of to do lijstje, maar heb je ook al een not to do lijstje oftewel het niet te doen lijstje? Dit is een lijstje met allerlei dingen die je niet meer wilt doen of achter je wilt laten.

Het not to do lijstje: wat staat erop?

Op dit not to do lijstje kan van alles staan. Van mensen die je los wilt laten, situaties die je wilt vermijden of bepaalt gedrag wat je zelf niet meer wilt vertonen. Daarnaast staan er bij mij vaak ook deze dingen op:

  • blokkerende overtuigingen die ik los wil laten
  • angsten waar ik niet meer naar wil luisteren
  • onzekerheden die ik achter me wil laten
  • gedachtes waar ik niet meer naar wil luisteren
  • herinneringen waar ik geen zwaar gewicht meer aan wil hangen
  • valkuilen van mezelf waar ik niet meer in wil trappen

Maak er geen vermijdingslijstje van

Zo’n not to do lijstje kun je het beste zien als een soort herinneringen lijstje voor jezelf. Hij helpt je voorkomen dat je in oude patronen valt waar je nog last van hebt. Dit is heel erg geschikt voor de momenten dat je iets aan het loslaten bent en aan het groeien bent.

Als je echter iets al langer je achter je gelaten hebt, mag het dus ook van je lijstje af. Het hoeft er niet meer op te blijven staan, want je wilt niet herinnert worden aan iets waar je niks meer aan hebt. Dat werkt niet.

Daarnaast moeten we er ook voor oppassen dat we dit niet gebruiken om emoties te onderdrukken. Dan voel je dat er nog veel pijn zit, maar toch zeg je tegen jezelf: loslaten en negeren.
Dat werkt natuurlijk niet.
Wanneer je gevoel nog iets te zeggen hebt, moet je daar eerst naar luisteren, anders blijf je het als een blok op je maag meedragen.

Vecht niet tegen jezelf, maar help jezelf.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.