Naar jezelf luisteren

Posted on
naar jezelf luisteren

Met enige regelmaat krijg ik een hele mooie vraag over naar jezelf luisteren: “moet ik nu luisteren naar de mijn intuïtie, mijn gevoel of mijn verstand? Hoe weet ik of ik het juiste doe?”

Eigenlijk is er geen goed of fout in waar je naar luistert. Ik ben een groot voorstander van het luisteren naar je intuïtie, maar ik ben ook een groot voorstander van het luisteren naar je verstand.
Het enige wat er toe doet is dat je de dingen doet die jou echt gelukkig maken.

Naar jezelf luisteren is niet alleen naar je intuïtie luisteren

En ik zal je een ding verklappen: eigenlijk horen al die delen van jou samen te werken. Eigenlijk zou je naar elk deel van jou moeten luisteren en het advies in overweging nemen. Terwijl je dat doet, meet je het aan een ding: wat maakt mij het gelukkigst? Vanuit daar mag je je pad bepalen en de stappen zetten die jou.
Soms zal dit betekenen dat je eerst naar je verstand luistert om vervolgens die grote stap te zetten waarvan je voelt dat je die wilt maken.

Laat ik uitleggen wat ik bedoel. Stel je zit in een relatie die niet echt goed meer voelt. Je voelt intuïtief dat je hier niet meer hoort te zijn. Eigenlijk ben je er klaar mee. Je emoties schieten daardoor alle kanten op. Je mist je partner nu al, al is er nog niks aan de hand. Jij wordt alleen al verdrietig van het idee. Tegelijkertijd voel je je gevangen en gefrustreerd, omdat jullie niet meer matchen.
Je verstand fluistert dat het beter is om te blijven. Financieel is het een groot risico om weg te gaan en dan hebben we het nog niet over een nieuw huis zoeken en alles wat erbij komt kijken regelen.

Naar jezelf luisteren: een voorbeeld

Als we kijken naar waar jij het gelukkigst van wordt, is dat uiteindelijk weggaan. Dat zegt heel je hart, maar het is ook heel duidelijk dat je er emotioneel nog niet klaar voor bent en praktisch gezien ook niet klaar voor bent.
Je zou er dus niet het gelukkigst van worden als je nu weggaat. Nu zou het alleen maar pijn en onrust geven. Natuurlijk kom je daar uiteindelijk ook wel weer doorheen, maar het is wel zwaar.
Als we dat allemaal samen nemen, zouden we kunnen zeggen dat je eerst nog even bij je partner blijft en aan je relatie werkt. Stel daarin doelen voor jezelf, maar ook grenzen. Wanneer gaat het de goede kant op en wanneer is het echt klaar?
Vanuit daar kun je rustig verder kijken tot het punt komt dat je vanuit rust kunt zeggen: ik ben er klaar voor om te gaan. Dan ga je alle praktische zaken echt op orde maken en je nieuwe reis beginnen.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.