Omgaan met oordelen: wat als niemand over je zou oordelen?

Posted on
Omgaan met oordelen

Omgaan met oordelen. We oordelen met een reden, niet zomaar omdat we oordelen leuk vinden. Door te oordelen zorgen we er namelijk voor dat we de wereld om ons heen begrijpen. We vinden dingen goed en we vinden dingen stom. Eigenlijk zeggen we daar mee: er zijn dingen die bij me passen en dingen die niet bij me passen.

Wanneer oordelen iets vervelends wordt

Daar is eigenlijk niks mis mee. Het is volkomen gezond en normaal. Het gaat eigenlijk pas fout als we onze eigen oordelen te serieus gaan nemen. Wanneer we vinden dat iedereen het met ons eens moet zijn. Wanneer je dus eigenlijk geen ruimte meer overlaat voor anderen of voor nieuw inzichten. Dan loop je vast.

Meestal gaat het fout, omdat er pijn onder zit

Het is belangrijk om te beseffen dat de meeste mensen niet zomaar van oordelen naar beoordelen gaan. Niemand wordt geboren met verwijten, kritiek en geslotenheid. Daar zit pijn onder.

Die mensen die jou iedere keer een naar gevoel geven, dat zijn de mensen die vol zitten met pijn en onzekerheid. De mensen die jou het gevoel geven dat je minderwaardig bent, zijn de mensen die zelf op zoek zijn naar hun eigenwaarden. Dit zijn de mensen die vastgelopen zijn. Hun oordelen zijn hun enige houvast en daarom uiten en verdedigen ze zo fel.

Laat je dus niet gek maken, maar ga terug naar je eigen normen en waarden. Focus je op de dingen die echt belangrijk zijn voor jou.

Omgaan met oordelen: wat als niemand over jou zou oordelen?

Daarom wil ik je een hele belangrijke vraag stellen? Wat als niemand over je zou oordelen en niemand je dus zou beoordelen? Wat zou je dan anders doen?

Ga dat nu ook gewoon doen. Daarmee doorbreek je je angst beoordeeld te worden. Het is niet makkelijk, maar wel de meest effectieve manier om jezelf te bevrijden.

En we weten beiden dat je je het verdient om vrij van die angst en druk te zijn. Het is tijd.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.