Omgaan met prikkelingen

Posted on
Omgaan met prikkelingen

Omgaan met prikkelingenOmgaan met prikkelingen. Als je hooggevoelig bent, is er ook een kans dat je slecht kan tegen prikkelingen. Je raakt dan overprikkelt, wat allerlei gevolgen kan hebben. Je kan er doodmoe van worden, juist geprikkeld, onrustig, verdrietig of gefrustreerd.
Overprikkelt raken is gewoon iets wat je bij  jezelf weghaalt en heel veel energie kost. Het is daardoor natuurlijk iets wat je echt niet wilt, maar hoe kun je ermee omgaan?

Omgaan met prikkelingen

Voorkomen dat je overprikkelt raakt, begint meestal met het advies dat je moet voorkomen dat je blootgesteld wordt aan prikkelingen.
Voor iemand die hooggevoelig is kan dat bijvoorbeeld inhouden dat je grote groepen mensen moet mijden, dus dat je verjaardagen, feesten en grote steden moet mijden. Dan kun je tenminste niet de energie van die mensen overnemen en daardoor overprikkeld raken.
Daarmee mis je alleen ook een hoop lol, gezelligheid en andere leuke ervaringen. Dat wil je natuurlijk niet.

Daarom heb ik een ander advies voor je. 🙂
Begin eens met het onderzoeken van welke prikkels je precies last hebt. Waar heb je bijvoorbeeld precies last van bij grote groepen mensen? Wanneer krijg je precies te veel prikkelingen?

Ik houd niet zo van de vraag waarom, maar dat is hierbij eigenlijk wel de volgende vraag: waarom zou je daar precies last van hebben? Doet het je bijvoorbeeld denken aan iets uit je verleden? Zit er misschien een angst die hierdoor wat meer gaat spreken?
In ons voorbeeld zou het bijvoorbeeld juist op kunnen spelen als je met mensen praat, omdat je dan onzeker wordt, omdat je bang bent dat je niet goed genoeg bent, dat ze je niet leuk genoeg vinden.

Dit is natuurlijk niet altijd even makkelijk, maar als je hier de tijd voor neemt en dit echt gaat onderzoeken, dan weet je ook waar je mee aan de slag kunt.
Als je aan de slag kunt met die ene angst (of misschien zelfs twee), dan neem je de oorzaak van je overprikkelingen weg en kun je veel makkelijker omgaan met prikkelingen.

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.