Probeer negativiteit positief te benaderen

Posted on
Probeer negativiteit positief te benaderen

Probeer negativiteit positief te benaderen. Een hele belangrijke vaardigheid die je mag ontwikkelen is het omgaan met negativiteit en kritiek. Het eerste wat ik hier over wil zeggen is dat je niet in een dag hoeft te kunnen.

Net als alles wat je wilt leren, is het leren omgaan met negativiteit iets wat tijd en oefening nodig hebt. In dit artikel ga ik je dan ook vertellen wat je kunt doen om beter met kritiek om te gaan. Jij mag eruit pakken wat jou in je huidige situatie het beste kan helpen en je mag daarmee lekker gaan oefenen. Heb daarbij veel compassie voor jezelf en je proces.

Probeer negativiteit positief te benaderen

Oordeel niet over degene die negatief is

Zodra je gaat oordelen over de ander, ga je mee in de negativiteit van die ander. Dat wil je niet. Draai het daarom gelijk om: wat is er toch goed aan de ander of de situatie?

Soms betekent dat ook dat je jezelf helemaal terugtrekt en verder gaat met heel iets anders wat heel fijn is.

Ken je grenzen

Wanneer je niet weet wanneer jij ‘STOP!’ wilt zeggen, voelt negativiteit heel onveilig. Het brengt je uit balans en creëert een soort interne zoektocht: ‘wat moet ik hiermee?’

Bepaal daarom op een normaal rustig moment wat jouw grenzen precies zijn. Schrijf ze op, om ze krachtiger en helderder te maken.
Bepaal vervolgens hoe je kunt reageren als iemand jouw grenzen over gaat.Wat kun je zeggen? Wat wil je doen?

Je kunt gewoon stop of nee zeggen, maar het is ook niet erg om weg te lopen als je het eng vindt om ergens tegenin te gaan.

Betrek het niet op jezelf

Het is heel lastig om je niet persoonlijk aangevallen te voelen, maar het is heel belangrijk om je niet zo te voelen. De meeste kritiek en negativiteit van de ander gaat namelijk helemaal niet over jou.

Het is uiting van heel veel (onverwerkte) emoties in die ander. Het kan ook een uiting zijn van de overtuigingen van de ander. Die overtuigingen zeggen iets over de visie en vaak ook het verleden van een ander. Daar heb jij helemaal niks mee te maken.

Het helpt dan ook heel erg als allerlei scenario’s bedenkt waar deze reactie van de ander vandaan komt. Die scenario’s hoeven niet de waarheid te zijn, dus leg er geen druk op en hecht er geen waarde aan. Laat ze je alleen maar helpen om los te komen van de situatie. Laat je helpen open minded te blijven en niet alles op jezelf te betrekken.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.