3 signalen dat je eigenlijk nee moet zeggen

Posted on
Signalen dat je eigenlijk nee moet zeggen

Signalen dat je eigenlijk nee moet zeggen. Nee zeggen is voor empathische mensen niet altijd even makkelijk. Jij wilt namelijk helemaal niemand kwetsen, pijn doen of tekort doen. Nee, jij wilt juist dat anderen zich goed voelen.
Die weerstand in je onderbuik kun jij dan vaak ook wel negeren. Zeker als je voelt dat je nog wel even door kunt gaan en de ander die iets van je vraagt er veel slechter aan toe lijkt dan jij.

Het probleem hiermee is dat jij maar door blijft gaan voor anderen. Als je dit maar vaak genoeg doet en lang genoeg blijft doen, stort je vanzelf in. Daarnaast raak je het contact met jezelf kwijt, want die weerstand in je onderbuik wordt steeds minder duidelijk voelbaar. Het is alsof dat gevoel het opgeeft om tegen je praten.
Je grenzen vervagen en je creëert een nieuwe gewoonte van anderen voor jezelf laten gaan.

Ik weet heel goed dat dit vaak al in jouw kindertijd of pubertijd ontstaan is en dat je het eigenlijk liever ook anders hebt. Je bent hartstikke slim en je weet ook echt wel dat dit niet goed voor je is. Het probleem is echter dat je niet meer weet hoe je dit kunt veranderen. Je voelt de signalen niet meer dat je nee moet zeggen.

Daarom ga ik die vandaag weer met je delen. Laat mij jou weer even bewust maken, gewoon omdat je lief bent en ook voor jezelf mag zorgen.

3 belangrijke signalen dat je eigenlijk nee moet zeggen

1. Je hebt er eigenlijk helemaal geen zin in

Weet je hoe dat onderbuik gevoel zich dan maar aan je gaat tonen? Door je zin weg te nemen. Helaas is dat iets dat je toch al makkelijk negeerde. Je moet maar gewoon doorzetten van jezelf.

Toch blijven we het gelukkig wel bewust van ons gevoel van geen zin hebben. Besef dus vanaf nu dat geen zin hebben ook een signaal is dat je eigenlijk nee moet zeggen.

En, nee, dit is niet egoïstisch.

2. Je wordt er iedere keer zo moe van

Dingen die over je eigen grenzen heengaan, kosten altijd te veel energie. Je wordt er dan ook altijd moe van. Als jij dus altijd moe bent als jij iets doet voor bepaalde mensen, dan is het tijd om toch vaker nee te gaan zeggen tegen deze mensen.
Als jij van bepaalde activiteiten altijd moe wordt, dan is het tijd om daar afscheid van te gaan nemen of de situatie zelf te gaan veranderen.

3. Je hebt last van lichamelijk klachten

Als jij iets moet doen voor een ander en je hebt daar gelijk lichamelijk last van, dan is de situatie waarschijnlijk te belastend. Zeker als je buikpijn of hoofdpijn hebt of misselijk wordt.

Dit gaat alleen niet op als jij snel last hebt van angsten of veel onverwerkte emoties hebt, dan kun je namelijk iets te snel last hebben van deze klachten.

 

1 Reactie(s)

  1. Yessica says:

    Mooi en duidelijk omschreven. Heel herkenbaar.

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.