6 signalen dat je innerlijk kind om aandacht vraagt

Posted on
innerlijk kind signalen

Je innerlijk kind is een prachtig deel van jou. Het is het kindje dat jij ooit was en dat nu nog steeds als een deel van jou in je zit. Dit deel is een creatief, speels en heel erg nieuwsgierig, maar ook best kwetsbaar.
Soms heeft dit deel van jou dan ook je aandacht nodig. Het kan bijvoorbeeld nog met ervaringen uit je kindertijd worstelen, maar ook dingen die jij recent hebt meegemaakt kunnen je innerlijk kind raken.

Als het met zoiets worstelt, heeft het net als een kind, liefde en aandacht nodig.
Een beetje begeleiding en geruststelling. Het heeft jou nodig.
Maar, hoe herken je dat je innerlijk kind je aandacht nodig heeft en vraagt?
Wat zijn de signalen dat je innerlijk kind je nodig heeft?

6 signalen dat je innerlijk kind om aandacht vraagt

Iedereen is anders en ieder innerlijk kind is dan ook anders, maar van sommige dingen kunnen we zeggen dat de kans heel erg groot is dat het een signaal is dat je innerlijk kind je aandacht vraagt.
Dat zijn de volgende signalen:

 1. Een te sterke emotionele reactie:
  intense emoties, zoals woede, verdriet of angst, die niet helemaal passen bij wat er op dat moment speelt. De reactie staat niet in verhouding tot wat er speelt, deze is te heftig. De emotie op zich voelt dan ook vaak overweldigend en helemaal niet fijn.
 2. Perfectionisme:
  een te grote behoefte om alles perfect te doen. Hier komt vaak ook een twijfel bij of je iets wel goed hebt gedaan of dat je iets niet nog beter had kunnen doen. Als dit bij het innerlijk kind vandaan komt, zoek je vaak ook een stukje erkenning en bevestiging van anderen, terwijl je dat tegelijkertijd helemaal niet wilt.
 3. Behoefte aan controle en overzicht:
  een sterke behoefte om situaties aan te sturen, zelfs al heb je helemaal geen behoefte aan die verantwoordelijkheid. Je bent dan vaak ook zo alert dat dat je weer stress geeft. Eigenlijk zoekt je innerlijk kind naar veiligheid en stabiliteit.
 4. Moeite hebben met het aangeven van grenzen:
  de valkuil van het aan de kant zetten van je eigen welzijn en behoeftes, zelfs wanneer je weet dat dat helemaal niet nodig is. Dit doe je dan ook vaak met de intentie iemand anders een nog fijner gevoel te geven.
 5. Chronische stress of angst:
  regelmatig terugkerende gevoelens van stress of angst die niet echt te verklaren zijn door wat er op dat moment speelt.
 6. Behoefte om te ontsnappen (in fantasie):
  een neiging hebben om je terug te trekken in fantasieën, dromen of dagdromen als een manier om te ontsnappen aan de dag.
  Dit kan zich ook uiten in veel op je smartphone zitten, terwijl je er helemaal geen zin in hebt of iets soortgelijks opzoeken om te doen.

Wat kun je voor je innerlijk kind doen?

Wat kun je voor je innerlijk kind doen als je een paar van deze signalen herkent?
Er zijn heel veel mooie dingen die je dan kunt doen. Wat meestal sowieso heel erg fijn is, is als je bewust een oplossing gaat zoeken voor wat er speelt.
Als je bijvoorbeeld stress hebt, wat kun je dan doen om meer ontspanning te creëren voor jezelf?
Wanneer je afleiding zoekt, wat is dan een activiteit waarin je alles kunt uiten wat er in jezelf speelt en wat je voelt?
Het signaal dat je ervaart geeft namelijk ook aan wat je kunt doen om jezelf te helen.

Een brief aan je innerlijk kind schrijven

Daarnaast is iets moois wat je kunt doen een liefdesbrief aan je innerlijk kind schrijven.

Om dit voor te bereiden is het fijn om eerst van je af te schrijven wat er allemaal in je hoofd omgaat en wat je allemaal voelt.
Je hoeft het niet te kunnen begrijpen, verklaren of plaatsen. Er is simpelweg wat er is.

Neem vervolgens een momentje om dat terug te lezen. Als je dat zo leest en je denkt aan jezelf als kind  of tiener (wat je daarvan nog weet), wat denk je dan dat je toen nodig had gehad in deze situatie. Dus, wat als het kind dat je was dit ervaart wat jij nu ervaart, wat zou hij/zij dan nodig hebben?
Een dagje strand bijvoorbeeld? Of een dikke knuffel? Liefdevolle woorden misschien? Of een overzichtelijke plan van aanpak?

Neem dat mee en schrijf een brief aan je innerlijk kind waarin je als eerste erkent wat deze ervaart en wat deze waarschijnlijk denkt.
Benoem dat hij/zij waardevol is en dat je er voor je innerlijk kind wilt zijn.
Benoem ook wat je zou willen doen en wat je gaat doen in deze situatie.
Eindig met alles wat je zou willen zeggen en wilt delen met je innerlijk kind.
En, sluit af met een liefdevolle woorden.

Dan is het alleen nog belangrijk dat je je afspraak (wat je gaat doen) aan je innerlijk kind nakomt.
Dat werkt namelijk nog krachtiger door.

 

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

 • Delen

8 Reactie(s)

 1. Beatrijs says:

  Lieve Scarlet, wauw wat heb je een prachtige en heldere manier uitgelegd om je innerlijk kind liefde te geven!
  Dank je wel!
  In mijn opleiding kan ik jouw mooie tip heel goed gebruiken.
  Een warme knuf voor jou, mooi mens!

  1. Scarlet says:

   Dankjewel en dat is zo fijn om te horen. 🙂

 2. Priscilla says:

  Hai lieve scarlet,

  Zo bijzonder om net je mail te krijgen over je innerlijk kind en haar een brief te schrijven. Dit is precies wat er vanmorgen spontaan bij mij ontstond. Ik hoorde vanmorgen bij het ontwaken een stem in mij die zei:

  Lieve Priscilla,

  Je hoeft nog helemaal niet te bedenken wat voor werk je gaat doen of wanneer.

  Je hebt nu alle vrijheid en tijd gekregen om voor je eigen innerlijk kindje te zorgen.

  Het kindje in jou denkt dat ze moet werken om betekenisvol te zijn, dat ze dan pas iemand is. Wat zou je tegen haar willen zeggen?

  Lieve kleine mooie meid van me, ik voel je angst en onzekerheid en dat je denkt dat je alleen waardevol bent als je “belangrijk” werk doet of een diploma haalt.
  Dit is je ooit wijs gemaakt en ben je gaan geloven.

  Maar weet je lieverd, werk of iets doen bepaald niet wie je bent. We zijn human beings not human doings. Het is nu tijd dat jij in een veilige bedding met alles wat je voelt en ervaart mag Zijn. Je mag alsnog alles voelen wat je eerder niet mocht voelen of uiten. Je mag je bij mij schuilen, je mag mijn liefde en troost ontvangen.
  Je mag samen met mij kleine stapjes nemen als iets spannend voor je is.
  En bij deze beloof ik jou als het voor jou onveilig voelt om examen bij de ademcoachopleiding te doen, dan doen we het niet. En als je voelt dat je het wel durft samen met mij dan gaan we dit samen aan.

  Ik zal alles wat in mijn macht en bewustzijn ligt voor je doen.
  Ik ben jouw steunpilaar, ik zal er altijd voor je zijn. En als er iets niet in mijn macht ligt dan schakel ik hulp voor je in. Hulp die zuiver is en veilig voor jou aanvoelt. Net zoals de traumacoach die we afgelopen maandag hebben ontmoet en ons verder gaat helpen vanuit een veilige energie. Wat fijn dat je een klik met haar voelde en wat ben je een kanjer dat je dit aandurft.

  Afgelopen weekend heb je ervaren dat ik nog niet altijd bewust ben. En ik soms pas later door heb dat jij je onveilig voelt.
  Dit is voor mij ook een proces die zich ontwikkelt. En wat ben ik trots op je dat je van je blijft laten horen totdat ik je wel hoor en je mij duidelijk maakt dat je je onveilig voelt.

  Neem de tijd die jij nodig hebt om vertrouwen te krijgen. We mogen vanaf nu vanuit liefde voor onszelf kiezen. En als het jou nog niet lukt, dan ga ik voor je staan en kies ik voor de liefde die we verdienen. Mijn liefde voor jou is onvoorwaardelijk. Je bent helemaal goed zoals je bent. Ik voel dat je het spannend vind om dat te geloven. Neem je tijd lieverd, het is ook heel spannend en eng voor je met de pijnlijke en onveilige ervaringen die je hebt ervaren in je leven.

  Je verdient liefde, compassie, geborgenheid, veiligheid, verbinding en vrijheid zodat je weer mag gaan spelen en genieten en ervaren dat je helemaal goed bent zoals je bent en dat je daar niets voor hoeft te doen.
  Je bent een puur wezen van licht dat haar licht mag laten stralen en met plezier mag spelen op aarde, waarbij je van grote waarde bent voor jezelf en de mensen die je mag aanraken met jouw licht en liefde.
  Voor mij ben je het meest waardevolle wat er bestaat.

  Kom maar in mijn armen lieve schat, ik ben er voor je, ik zal je dragen

  Je artikel zal helpend zijn voor velen Scarlet.

  Liefs Priscilla

  1. Scarlet says:

   Wat ontzettend prachtig!
   Ik krijg hier helemaal kippenvel van. 🙂

 3. Marion van Drunen says:

  Wat een mooi geschreven stuk Scarlet.
  Ik herken het van de opleiding .
  Ja hoor veiligheid en geborgenheid zijn voor mij met regelmaat nog iets uit mijn kind zijn .controle ook .en willen Please.
  Dat laatste is al ver weg .
  Dank je wel ga weer in gesprek met mijn innerlijk kind.
  Goed ademhalen is ook ,moeilijk als of ik er niet mag zijn .doe nu meditatie ademhalings oefeningen.
  Wens je een mooie dag toe .
  Liefs Marion

  1. Scarlet says:

   Dankjewel!
   Dat klinkt alsof je al zo fijn bezig bent met healen. <3
   Dikke knuf!

 4. Jes says:

  Hey Scar

  Wat een mooi geschreven stuk dank je wel.
  Het is een bevestiging voor mij.
  Laatste 2 dagen idd emoties die niet in verhouding zijn,huilerig om schijnbaar kleine dingen.
  Ik voel me onbegrepen,heb het idee dat ik dan alleen sta en alles alleen moet doen.
  Heel kinderachtig zelfs ik krijg dan ergens niet de reactie die ik gehoopt had en voel me dan niet gehoord en onbegrepen.
  Idee dat niemand mij dan begrijpt daar kan ik behoorlijk gefrustreerd van raken.
  Ik weet dat het niet klopt ergens want ik sta niet alleen en ik krijg ook gewoon een goede reactie maar dat voelt dan voor mij niet zo dan kan ik ook zo bozig zijn.
  Het slaat eigenlijk een beetje nergens op.
  Ik ben hier laatste paar dagen over aan het nadenken en kwam tot het inzicht niet dat mensen mij niet begrijpen maar ik begrijp mijn innerlijk kind niet.
  Heb ook weinig geduld met haar.
  Ik hoop dat je me een beetje kunt volgen.
  Mijn buitenwereld spiegelt mijn binnenwereld.
  Ja ik loop de afgelopen met een gekwetst innerlijk kind en ik wil echt geduldig zijn want dat kleine meisje vertrouwd ook bijna niemand maar ik vind het zo lastig af en toe.
  Dan weet ik echt niet hoe nou met haar om te gaan.
  Nou komt wel weer goed hoor probeer dan maar geduld te hebben.

  1. Scarlet says:

   Dankjewel lieverd!

   Ik kan je helemaal volgen en alles wat je ervaart is zo logisch.
   Je bent al zoveel geduldiger met haar geworden en dat gaat alleen maar meer worden. <3

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.