Soms moet je door je angst heen breken

Posted on
door je angst heen breken

door je angst heen breken Soms moet je door je angst heen breken. Onze relatie met angst is een hele rare als je erover na gaat denken. Angst is namelijk zo sterk verbonden met ons oerinstinct dat het zo overweldigend kan zijn dat het ons rechtstreeks in een paniekaanval kan sturen, maar het kan ook zo subtiel zijn dat we een onrust ervaren die storend is, maar waar we wel mee door kunnen lopen.
Angst komt er dus in vele vormen en maten en dat is precies de reden dat het zo lastig is om er goed mee om te gaan.

Door je angst heenbreken: de functie van angst

Laten daarom eerst eens beginnen met de functie van angst. Waar dient dat gevoel eigenlijk voor? Angst is er om je te waarschuwen. Het zegt: ‘pas op, er ligt gevaar op de loer.’ Dit is eigenlijk een hele waardevolle functie.
De vraag is alleen wat jouw angst als gevaar ziet. Als jouw ‘angstzintuig’ te gevoelig is, gaat het veel te snel veel te heftig af.
Dan ervaar je paniek terwijl er eigenlijk niks aan de hand is en onrust voldoende waarschuwing was geweest.

Juist daarom is het zo belangrijk om je angst te leren kennen. Let er eens bewust op wanneer jij die onrust of lichte angst ervaart. Wat ben jij dan aan het doen? Wat is er aan de hand?
Dan kun je de sensitiviteit van jouw angst bepalen en ook bepalen wanneer je angst nuttig is en wanneer overreactief.

Door je angst heen breken

Als jij weet dat je angst overreactief is en je daardoor bijvoorbeeld in een relatie houdt die helemaal niet goed voor je is, omdat de angst denkt dat je veel slechter af bent als je alleen bent, dan is het tijd om door je angst heen te breken.

Vraag je angst maar helemaal uit, stel dat gevoel maar vragen in jezelf? Wat is er precies aan de hand?
Hoe duidelijker je dat krijgt, hoe meer je merkt dat het niet logisch is. Als dat gevoel van het is niet logisch op komt, ga je jezelf daar op focussen. Wat maakt het allemaal niet logisch? Wat is er dan wel logisch? Waarom wil je veranderen of hier weg?
Dan komt je kracht of boosheid langzaam omhoog en die mag je omarmen. Daarmee kun je door je angst heen breken.

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.