2 soorten schuldgevoel die het je heel lastig kunnen maken

Posted on
soorten schuldgevoel die je het heel lastig kunnen maken

2 soorten schuldgevoel die heel lastig zijn. Sensitieve en empathische mensen zullen meestal het onderwerp schuldgevoel wel kennen. Het is dat knagende gevoel in je buik en hart die zichzelf blijft herhalen: heb ik het niet fout gedaan? Heb ik geen problemen bij andere veroorzaakt? Ik heb hem/haar toch niet te veel pijn gedaan? Die vragen kunnen je helemaal gek maken. Je gaat er van piekeren en malen en allerlei doenscenario’s nemen het over in je hoofd.

2 soorten schuldgevoelens die je het heel lastig kunnen maken

Er is echter iets wat veel mensen niet over schuldgevoel weten en dat is dat er verschillende soorten schuldgevoel zijn. Juist dit gegeven maakt het soms zo moeilijk om met je schuldgevoel om te gaan en het los te laten.

Het gevoel hebben iemand pijn of te kort gedaan te hebben

Of je iemand nu werkelijk pijn gedaan hebt of niet staat los van dit schuldgevoel. Het is de angst om iemand pijn te doen die je namelijk op deze manier lastig valt en die maakt daar geen onderscheid in. Het maalt continu door je hoofd heen: hoe zou het met de ander nu gaan?

Het is heel belangrijk dat je jezelf ergens bewust van wordt als je hier last van hebt. De werkelijke angst die hier nog een laag dieper onder zit is je eigen angst om afgewezen te worden. De vraag die hierbij hoort, is dan ook: mag de ander me nu nog wel? Denkt deze persoon nu slecht over mij?
Dat is ook de angst die aandacht nodig heeft en niet je schuldgevoel zelf. Het is dan ook belangrijk dat jij jezelf weer gewoon oké gaat vinden en jezelf gaat mogen. Wie heeft jou geleerd dat jij niet oké bent als persoon?
Als je daarachter komt, kun je alles weer gaan relativeren en een stukje makkelijker losbreken.

Het zelf goed hebben en het gevoel hebben dat dat niet mag of eerlijk is

Een ander soort schuldgevoel die ik ontzettend vaak tegenkom bij sensitieve empaten is het gevoel dat ze het zelf niet goed mogen hebben. Het wordt helemaal lastig als ze het zelf beter lijken te hebben dan andere mensen. Ze hebben eigenlijk het gevoel dat ze deze ‘luxe’ niet waard zijn, zeker niet als er nog zoveel mensen problemen hebben.

Dit is een ontzettend lastig schuldgevoel, omdat er haast geen logische argumenten zijn die je tegen jezelf kunt zeggen en iets raken. De ‘ja,maar’ stem heeft in deze situatie veel macht, waardoor relatieven en loslaten lastiger wordt.
Maar ook hier is er weer een angst aanwezig die eigenlijk aangesproken zou moeten worden: de angst dat je het niet waard bent of het verdient. Stiekem kan deze angst samenwerken met een eerder genoemde angst: de angst dat de ander je niet meer mag omdat het goed met je gaat. Dat ze je daardoor arrogant en vervelend gaan vinden en boos op je worden.

Maak jezelf los van deze eindeloze discussie of de angsten wel of niet gelijk hebben, maar durf te genieten. Focus jezelf op het genieten en besef dat jouw leven om jou draait. Vanuit daar kun je namelijk veel meer moois voor anderen doen zonder schuldgevoel.

 

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.