2 tips voor als je veel twijfelt

Posted on

Tips voor als je veel twijfelt. Twijfelen kost ontzettend veel energie en kost je vaak ook je goede gevoel. Bijna iedere keer als je een keuze moet maken sla je vast, bijvoorbeeld als je moet zeggen wat je wilt eten. Natuurlijk vallen de gevolgen daarvan nog wel mee, maar als je ook geen keuze kunt maken wanneer je een relatie moet beëindigen of een huis wilt kopen, dan kan het heel vervelend worden.

Twijfel komt voort uit onzekerheid en faalangst. Je wilt geen fouten maken en jezelf voor schut zetten of pijn doen. Je wilt het goed doen en als je een stap zet moet het dan ook 100% zeker zijn dat dit een goede stap is. Helaas is die zekerheid er vaak niet. Je moet het doen met je eerdere ervaringen, ideeën en gevoel en dat voelt heel onzeker aan. Er komen daardoor allerlei doemscenario’s in je hoofd voorbij die het echt niet makkelijker maken. Wat als het fout gaat? 

2 tips voor als je veel twijfelt

Gooi een muntje in de lucht

Gebruik het spelletje kop of munt om je eigen wens duidelijk te krijgen. Als je een keuze moet maken, geef je de ene mogelijkheid kop en de andere mogelijkheid munt. Je gooit het muntje in de lucht en de kant die bovenop landt is wat jij gaat doen, toch?

Het mooie is, dat zodra het muntje gegooid is, jij ineens voelt wat je hoopt. Je hoopt op kop of op munt en staat er niet onverschillig in. Jouw hoop geeft dan ook stiekem aan wat je het allerliefste wilt. Dat kun je gebruiken om het twijfelen te stoppen.

Maak een lijstje met voor- en nadelen

We hebben vaak de neiging om te blijven malen en piekeren. We houden alles in ons hoofd en maken het daardoor lastiger en lastiger voor onszelf. Soms moet je het gewoon opschrijven. Zo kun je bijvoorbeeld een voor- en nadelenlijstje maken. Dat geeft je het overzicht terug.
Een andere mogelijkheid is dat je je eigen eisen en wensen opschrijft en dat gebruikt als een checklist.

 

Heb jij ook een tip voor mensen die veel twijfelen?

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.