Uit de overlevingsmodus: 3 tips

Posted on
uit de overlevingsmodus

Wanneer het fout gaat in ons leven, we overspoeld worden door emoties en even niet meer vooruit komen, dan schiet onze overlevingsmodus aan.

Deze modus zorgt ervoor dat je overeind blijft staan. Hij zorgt ervoor dat je nog steeds uit je bed komt wanneer het echt moet en dat je nog steeds iets eet. Deze overlevingsmodus zorgt ervoor dat je toch nog de belangrijkste dingen regelt, al kost het je misschien ontzettend veel energie.

Deze modus zorgt er dus letterlijk voor dat je overleeft tot het in jezelf weer wat rustiger is. Hoe lang je daar voor nodig hebt is voor iedereen en iedere situatie anders. Soms zit je slechts een paar dagen in deze modus en soms zelfs een paar jaar.

Hoe kom je uit de overlevingsmodus

Het grootste probleem is dat het heel moeilijk is om weer op te starten als je langzaam uit deze modus komt. Eerst word je jezelf bewust dat je stilgestaan hebt. Dat kan zoveel pijn doen, dat je bijna weer terugschiet in de overlevingsmodus. Je hebt namelijk best wel veel gemist en je bent niet verder gekomen dan dat je al was. De wereld lijkt bijna aan je voorbij te zijn gegaan.

Daarna komt langzaam je doorzettingsvermogen terug: je wilt dit niet meer. Je wilt weer jezelf zijn en je weer goed voelen. Jij wilt weer leven. Er komt vanzelf een besluit om door te pakken, hoe moeilijk dat ook is. Je gaat doen wat je moet doen om weer te leven.

3 tips om uit de overlevingsmodus te komen

1. Wat is je eerste mijlpaal?

Maak de je doelen even makkelijk en klein voor jezelf. Een goed doel is bijvoorbeeld 3 keer per dag gezond en normaal eten, 2 keer per week goed bewegen of zorgen dat je voldoende slaapt, maar toch op tijd je bed uit komt.

Zorg er eerst voor dat je basisritme weer terug hebt en dat die stabiel en goed is. Dat is soms al lastig genoeg, zelfs als je niet eens in de overlevingsmodus zit.

2. Wat wil je echt?

Het is ook heel belangrijk dat je weer teruggaat naar wat je echt wilt en wat jou een goed gevoel geeft. Dat kan al iets simpels zijn als schilderen of wandelen in de natuur. Niet alles hoeft gelijk overweldigend groot te zijn.
Zorg er voor dat je die dingen steeds meer doet. Dat ze een fijne gewoonte worden.

Sterker nog het gaat erom dat je langzaam opbouwt, stapje voor stapje. Dat gaat veel sneller en fijner dan in een keer te grote sprongen willen maken.

3. Omarm je weg

Uit je overlevingsmodus komen doet heel veel pijn en dat mag er helemaal zijn. Laat je pijn er dus ook gewoon zijn lieverd. Omarm hebt. Dit is namelijk de pijn die jij veel te lang bij je gedragen hebt. Het is tijd om nu alles te uiten en je eigen weg te volgen.

 

3 Reactie(s)

 1. Joshua says:

  Kan mij naam er wel veranderd.. joshua is goed.

  i there, ben wel gegrepen voor deze tekst want nu in zo n fase en veel herkenning in jouw verhaal. Er wordt door mensen gezegd dat ik bijzondere krachten heb maar t is sons beetje veel dat idee te omarmen. Het brengt veel nieyws en goeds! Maar ben nog beetje aan t stuntelen met mn nieuwe herondekte gaven

  1. Scarlet says:

   Hey hey,

   Je naam staat nu goed hoor. 🙂
   Ga zo door en dat stuntelen mag er helemaal zijn, dat gaat zo meteen juist zoveel moois creëren.

 2. ria ten bosch says:

  Zo sCARLETT

  je te laten lachen, ontspannen en gewoon jezelf te laten zijn.

  DAT WIL IK OOK

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.