3 verschillende vormen van empathie

Posted on
verschillende vormen van empathie

Wist jij dat er verschillende vormen van empathie zijn? Waarschijnlijk wel, want niet iedere empaat is hetzelfde, dus dat er verschillende empathie zijn, is niet heel vreemd.
Vaak staan we echter niet bij stil bij die verschillen en daardoor is er nog niet heel veel bewustzijn van de verschillende vormen van empathie. Juist daarom schrijf ik dit artikel voor jullie.

Als je jezelf in de verschillende vormen verdiept, kan het je helpen om jezelf nog beter te begrijpen. Daarom wil ik beginnen met deze 3 meest voorkomende vormen van empathie.

Nog 1 dingetje voor ik begin: het kan heel goed zijn dat je jezelf herkent in meerdere vormen. Dat is helemaal niet raar. 🙂

3 verschillende vormen van empathie

De gevoelsempaat

De gevoelsempaat is iemand die zich heel makkelijk verplaatst in de gevoelens van een ander. Ze kunnen aan een gezichtsuitdrukking direct zien hoe iemand zich voelt of ze voelen dit aan zonder aanwijsbare aanleiding.

Gevoelsempaten zijn mensen die de gevoelens van anderen ook echt voelen bij zichzelf. Als ze bijvoorbeeld zien dat iemand verdrietig is, begrijpen ze precies hoe diegene zich voelt omdat ze zichzelf hier heel goed in kunnen verplaatsen. Vaak worden ze zelf ook heel verdrietig als ze bij iemand zijn die verdrietig is. Ze voelen dus letterlijk mee.

De natuurempaat

De natuurempaat is iemand die zich volledig verbonden voelt met de natuur. Daar voelen ze zich thuis. Maar er is meer dan dat. Vaak weten ze instinctief wat een boom, plant, bloem of plek nodig heeft. Ze voelen of weten wat er mis is zonder te onderzoeken. Ze weten ook vaak zonder reden waardoor een plant of plek ‘ongelukkig’ is en wat er voor nodig is om het beter te maken.

Vaak weten deze mensen ook hoe je de natuur kunt gebruiken om mensen met klachten te helpen.

De lichaamsempaat

Deze vorm van empathie wordt vaak heel erg onderschat, terwijl deze heel vervelend kan zijn. Lichaamematen kunnen namelijk haarfijn lichamelijke klachten en ongemakken aanvoelen. Ze prikken zo op je zere plek zonder dat je ze ook maar iets vertelt hebt.

Ze weten ook wat een lichaam nodig heeft om dit te genezen en vaak worden deze mensen dan ook artsen of alternatieve therapeuten.

Het grootste probleem van lichaamsempaten is dat ze de klachten van de anderen ook over kunnen nemen. Ze kunnen dus heel erg moe worden door bij iemand te zijn die moe is of last van hun rug krijgen als ze naast iemand zitten die last van zijn/haar rug heeft.

Als een lichaamsempaat zich hier niet bewust van is, kan deze last hebben van heel veel onverklaarbare lichamelijke klachten.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.