[Vrijdag Vragendag] Waarom is geven en nemen niet in balans

Posted on
Waarom is geven en nemen niet in balans

Waarom is geven en nemen niet in balansGoedendag Scarlet,  Waarom is geven en nemen niet in balans?

Vaak krijg ik het gevoel dat ik veel geef, een luisterend oor, emotionele steun, attent …enz. Op de momenten dat ik het zelf zou kunnen gebruiken dan komt het niet vanuit vrienden/kennissen. Zelfs als ze weten dat iets even niet goed gaat. Voor mij voelt de balans niet goed en dan raak ik teleurgesteld in sommige mensen. Ik weet ook wel dat je iets moet geven zonder iets terug te verwachten, maar iedereen heeft toch wel die behoefte om het ook eens terug te krijgen. Kan ik beter stoppen met ‘geven’? Waarom is geven en nemen niet in balans?

Scarlet’s Antwoord

Hallo lieve Anoniem,
Waarom is geven en nemen niet in balans? Dit blijft altijd een lastig iets, die balans tussen geven en nemen.
Er wordt inderdaad altijd gezegd: “als je iets geeft, moet je niks terugverwachten.” Dit werkt alleen totaal niet goed in het werkelijke leven. Je mag echt wel iets terugverwachten als je aandacht geeft of op een andere manier iemand steunt. Alleen dit hoeft niet altijd geld te zijn of precies hetzelfde dag je geeft.
Je mag op zijn minst energie terug verwachten of een bedankt of juist dat luisterend oor als jij hem nodig hebt. Anders is de relatie/vriendschap ook niet in balans en voel je je niet goed.

Wat je het beste kunt doen is heel lastig, maar wel nodig en dat is daadwerkelijk aan gaan geven wat jij nodig hebt en verwacht. Dit is heel raar om te doen, want we doen het niet zo snel. Geef maar aan dat jij het nodig hebt dat ze naar je luisteren en tijd voor je vrij maken als je het zwaar hebt. Geef maar aan dat je je alleen voelt en wat je het liefste hebt dat ze doen als het niet lekker met je gaat.

Je krijgt dan echt wel even weerstand, weerstand voor verandering en misschien verlies je ook wel een paar mensen hierdoor, maar zou wordt je niet gelukkig.
Het is echt niet makkelijk maar wel nodig en stoppen met geven kun je toch niet, daar ben je een te mooi mens voor en ook dat voelt niet juist voor je. 🙂
Je leert mensen hoe ze met je om gaan en wat ze voor je kunnen doen. Jij hebt deze mensen geleerd dat ze niks terug hoeven doen en dat mag je gaan veranderen. Dat kun je alleen doen door de dingen uit te spreken en aan te geven.
Daarvoor zul je echt even een knop om moeten zetten, maar het is het meer dan waard. Je krijgt er namelijk echte vriendschappen voor terug waar jij ook echt in gezien en gehoord wordt.
Nog een laatste tip: als je deze dingen aan gaat geven, houd alles dan bij jezelf, praat vanuit jou gevoel. Dan voelen de andere dit niet zo snel als verwijten en dat scheelt een hoop weerstand.
Hopelijk heb je hier in ieder geval iets aan.
Fijne dag!
close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.