Waarom doe je wat je doet

Posted on
Waarom doe je wat je doet

Waarom doe je wat je doetWaarom doe je wat je doet. Vandaag wil ik een nieuwe uitdaging met je delen. Een uitdaging tot zelfonderzoek. Er is namelijk een reden waarom je de dingen doet die je doet en waarom je ze op de manier doet zoals je ze doet. Als jij samen met mij deze reis wilt maken en wilt leren begrijpen waarom je zo werkt, zul je ook op een rustige manier met veel geduld je eigen gedrag kunnen veranderen.

Waarom je doet wat je doet: waar het begint

Het begint eigenlijk allemaal met een idee. Een idee over het leven, een situatie of een persoon. Over dat idee ga je nadenken, een mening vormen en zelfs uiteindelijk een heel beeld vormen. Je neemt hierdoor eigenlijk een standpunt in ten opzichte van een persoon, situatie of je hele leven.

Neem bijvoorbeeld die ene collega op het werk. Ooit heb je het idee gehad dat ze heel erg aardig was. Daarop volgde de gedachte dat je haar beter wilde leren kennen. Je gaat dan allemaal scenario’s bedenken hoe ze zou kunnen zijn en hoe jullie met elkaar om zouden kunnen gaan.
Een van deze scenario’s zal zij bevestigen door haar gedrag en houding en door wat ze zegt. Hierdoor ga je verder met die ene scenario.

Je bouwt op basis daarvan een gevoel op (je mag haar) en een verwachtingspatroon. Je had namelijk al een scenario bedacht die veel verder liep dan dat ene moment van bevestiging.
Hierdoor ga je een bepaalde houding aannemen naar haar en in gesprekken met andere over haar. Je gaat je gedrag hierop baseren. Wat je voor haar doet en wat niet en nog veel meer.

Als je gevoel sterk genoeg is en ze voldoet even niet aan je verwachtingen voldoet, zal er niet zo heel veel veranderen. Als je daarnaast ook onzeker en kwetsbaar bent, zal je dit als pijnlijk ervaren en misschien je scenario en daarmee je gedrag bijstellen.
Als het te veel pijn doet om wat voor reden dan ook, zul je boos worden of geïrriteerd raken en verandert je scenario helemaal.
Met elke verandering zul je ook je gedrag en gevoel veranderen.

Waarom doe je wat je doet: daarom doe je dus wat je doet. 🙂

Waarom doe je wat je doet: verander je gedrag

Als je dit snapt, kun je jezelf ook bewust maken van die ideeën en die scenario’s en ze bewust minder belangrijk voor jezelf maken. Je kunt daardoor meer openstaan voor alles wat er komt en daarmee een stuk rustiger en toegankelijker in je houding worden.

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.