Waarom hooggevoelige mensen uit balans raken

Posted on

Waarom hooggevoelige mensen uit balans raken. Hooggevoelig zijn bekent niet standaard dat je altijd dat je overal last van hoeft te hebben. Je hoeft niet altijd vermoeid en overprikkeld te zijn en ook die emotionele achtbaan is dus niet iets wat iedere hsp’ers standaard heeft. Je hebt alleen last van die dingen als je niet helemaal in balans bent. Dat betekent dus ook, dat als jij met jezelf aan de slag gaat en weer in balans komt, je geen last meer van die dingen hoeft te hebben. Maar waarom raken hooggevoelige mensen uit balans, want zo worden ze niet geboren.

Waarom hooggevoelige mensen uit balans raken

Een kenmerk van hoogsensitiviteit is dat je gevoeliger voor prikkels bent dan anderen. Onder prikkels verstaan we hierbij alles wat je waarneemt met je zintuigen, maar ook al je gedachtes en gevoelens. Als je een leven leidt dat bij je past terwijl je in balans bent, dan heb je nergens last van.
Het gaat pas ‘fout’ als je iets meemaakt of meerdere dingen achter elkaar meemaakt die je pijn doen. Dit kan lichamelijke pijn of overprikkeling zijn, maar vaak gaat het om emotionele pijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je gekwetst wordt, iets totaal niet begrijpt of je niet gezien voelt.

Op dat moment loopt je emmertje over en raak je uit balans. Je hebt een pijnpunt of een kwetsbaar punt in je systeem. Dit kan je bijvoorbeeld ervaren als spanning op je borst, maar ook als een blok op je mag of onrust in je hoofd.
Als dit pijnpunt niet wordt verwerkt, dan blijf je uit balans.

Zie het als een magneet. Door een bepaalde gebeurtenis krijg je deze magneet in handen. Daar is op zich nog niks mis mee en daar heb je nog niet heel veel last van. Misschien is hij een beetje zwaar om te dragen, maar dat kun je wel aan. Dat is hetzelfde met je eerste pijnpunt.
Als je de magneet niet weggooit, gaat hij vanzelf dingen aantrekken. In dit geval gaat het om de emoties en blokkerende overtuigingen die toegevoegd worden aan het bestaande pijnpunt. Je sjouwt daardoor steeds meer lasten met je mee en krijgt steeds meer last van je overprikkeling.

Op dit punt kun je steeds minder hebben en ga je steeds meer last krijgen van de klachten die horen bij hooggevoelig zijn. Je raakt uit balans.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.