Zo stop je met doemdenken: 3 tips

Posted on

Doemdenken is makkelijker aangeleerd dan het is afgeleerd. Dat komt omdat er onder het doemdenken altijd een angst verborgen zit, meestal is dit de angst voor pijn. Doordat je pijn wilt voorkomen, ga je alert letten op alles wat pijn zou kunnen veroorzaken. De kans is groot dat je die ook kunt vinden, want er zijn altijd wel dingen die pijn zouden kunnen veroorzaken. Als je dan ook daadwerkelijk pijn ervaart, dan wordt het bevestigd dat je zo alert moet zijn. Zeker als de oorzaak van de pijn iets was wat je niet zag aankomen, zul je nog alerter worden.

Uiteindelijk gaat dit zo ver dat je alvast naar de toekomst gaat zoeken naar dingen die fout kunnen gaan en pijn kunnen veroorzaken. Hierdoor ga je beren op de weg zien die je angst alleen maar voeden. Hierdoor wordt je nog alerter en als je vervolgens nog een keer pijn ervaart, wordt je doemdenken alleen maar heftiger.
Zo beland je in een vicieuze cirkel van angst, doemdenken en vervelende ervaringen. Die cirkel zorgt er ook nog eens voor dat je alleen maar meer gevaren gaat zien.

3 tips om te stoppen met doemdenken

Stoppen met doemdenken kan dan ook behoorlijk lastig zijn. Het allerbelangrijkste is dat je de hoop nooit opgeeft en blijft oefenen met positief denken en het loslaten van die beren op de weg. Precies daarmee kunnen deze 3 tips je helpen.

Focus je op de dingen waar je dankbaar voor bent

Het gaat er eigenlijk om dat je je focus gaat verleggen. In plaats van je op angst en pijn te focussen, ga je jezelf op positieve dingen focussen en alles wat al wel goed gaat.
Dankbaarheid kan daar een hele mooie ingang naar zijn, dus let daar eens op. Maak bijvoorbeeld elke dag een lijstje met de dingen die je vandaag fijn vond en waar je dus ook dankbaar voor bent. Probeer daarnaast ook op het moment zelf de dingen te ervaren die het waard zijn om dankbaar voor te zijn.

Blijf in het hier en nu

Op dit moment is er helemaal niks aan de hand. Waar jij bent, in het hier en nu is er niks mis. De enige dingen die je misschien zorgen baren zijn de dingen die op de achtergrond spelen op een andere plek en meestal gaat het zelfs weer over de toekomst. Dat is dus eigenlijk helemaal niet in het hier en nu gaande, alleen in je hoofd.

Neem dit besef met je mee en herinner je jezelf hieraan op de momenten dat je hoofd weer een loopje met je neemt.

Het helpt hierbij ook heel erg als je met praktische activiteiten bezig kunt zijn. Daar kun je jezelf veel beter op focussen in het hier en nu.

Wat is het beste wat er kan gebeuren?

In plaats van in te gaan vullen wat het allerergste is dat er kan gaan gebeuren, kun je ook aan invullen wat het beste is wat er gaat gebeuren. Maak dus niet alleen doemscenario’s, maar ook droomscenario’s. Daarnaast maak je ook een reëel scenario, want vaak zijn die doemscenario’s overtrokken en niet reëel.

Door deze twee andere scenario’s ook te maken, kom je steeds meer los van je doemdenken en kun je de echte wereld steeds iets beter gaan zien.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.