Wat zou je doen als je volledig zou leven vanuit je hart?

Posted on
wat als je zou leven vanuit je hart

Een van de leukste vragen die ik stel aan mensen die vastlopen is: “wat zou je in deze situatie doen als je volledig zou leven vanuit je hart? Wat als al je blokkades, onzekerheden en angsten er niet zouden zijn? Hoe zou je dan met de huidige situaties en gevoelens omgaan?”

Mensen komen na deze vraag meestal op de meest waanzinnige antwoorden met de meest passende oplossingen. Dat gebeurt er als je stopt met het denken en voelen vanuit angsten, onzeker en onmogelijkheden en naar je hart luistert.

Waarom leven vanuit je hart zo lastig is

Het is het oordeel, de overtuiging dat je dat niet kunt die je nog het allermeeste blokkeert. Je kunt wel denken en voelen vanuit je hart. Je moet jezelf er alleen wel toestemming voor geven. De meeste van ons geven onszelf die toestemming niet, omdat we bang zijn voor de antwoorden en inzichten die eruit voortkomen.

De angst voor veranderingen

Het is de angst dat je er gelijk iets mee doet doen die je tegenhoudt echt naar jezelf te luisteren. Wat als we iets moeten doen wat ons leven echt verandert? Wat als we daardoor mensen kwijtraken? Onze comfortzone voelt te veilig.
Tegelijkertijd voel je ook dat er weldegelijk iets moet veranderen. Je bent niet echt gelukkig en ontspannen. Je voelt je niet content. Soms zie je het misschien zelfs helemaal niet meer zitten. Natuurlijk kun je ook alles accepteren zoals het nu is, maar toch lukt dat ook niet helemaal. Je voelt namelijk dat er meer is en dat deze situatie niet helemaal bij je past.

Geef jezelf toestemming om te leven vanuit je hart

Geef jezelf daarom die toestemming om jezelf te vragen wat je zou doen als je naar je hart zou luisteren. Schrijf het antwoord wat er omhoog komt op en laat het even met rust. Dat haalt de druk van de ketel. Als je dit doet, heb je namelijk al een doorbraak op zich bereikt.

Pas als het goed voelt kun je teruggaan naar het antwoord wat je hart gaf en het een praktische betekenis geven. Wat is een klein en veilig stapje wat je op basis hiervan zou kunnen zetten? Zet telkens kleine en veilige stapjes op het pad dat je hart je laat zien. Alleen daardoor voel je jezelf al zoveel beter en zoveel vrijer. En dat is waar het werkelijk om gaat.

 

3 Reactie(s)

 1. Nolly says:

  Zo goed weten wat je hart wilt, en tegen zoveel problemen aanlopen om het te realiseren….

  1. Scarlet says:

   Dat is inderdaad zo ontzettend lastig. De enige tip die ik in zo’n situatie aan je kan geven is: wees lief voor jezelf, heb geduld en maak de stapjes naar wat je hart aangeeft zo klein mogelijk. <3

 2. Ben says:

  Als ik je vraag lees: “Wat zou je doen als je volledig zou leven vanuit je hart?” Dan is het eerste wat dan gelijk in mij opkomt, een regel uit een gedicht van Willem Elsschot: “want tussen droom en daad, staan wetten in de weg en praktische bezwaren”. En in plaats van ‘daad’ lees ik dan ‘werkelijkheid’. Als je kunt dromen en fantaseren dat zijn prachtige vermogens van de mens. Maar ze verwezenlijken, dat is volgens mij maar voor een heel klein aantal mensen weggelegd, als ik zo eens rondkijk in de wereld.

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.