Wat zijn jouw talenten?

Posted on
wat zijn jouw talenten

Wat zijn jouw talenten? Weet jij wat jouw talenten zijn? Of sta je daar niet zo bij stil? Misschien voel je je er zelfs wat ongemakkelijk bij.

Het valt mij op, dat als ik naar iemands talenten vraag, er vaak wat ongemakkelijk wordt gereageerd. Een talent wordt wel kort benoemd maar vrijwel direct ontkracht.

Want ja, er is wel een talent maar zoveel stelt het niet voor, en bijzonder is het al helemaal niet! Waarna vervolgens moeiteloos een lijstje van ‘gebreken’ wordt opgenoemd, als een soort tegenhanger voor eventueel aanwezig talent.

Talenten in het licht zetten

Waarom zijn we toch zo goed in het opnoemen van onze ‘gebreken’, in plaats van het opnoemen van onze talenten? Een antwoord heb ik wel, maar liever besteed ik aandacht aan de vraag: ‘Hoe zorgen we ervoor dat onze talenten in het licht komen te staan?’

Wat zijn jouw talenten? Sta daar eens een momentje bij stil.

Het kan soms lastig zijn om ze te benoemen. Probeer het dan eens zo: Wat voor positieve dingen zeggen anderen wel eens over jou? Dingen of eigenschappen die je zelf vaak vanzelfsprekend of niet zo bijzonder vindt.

Schrijf dit voor jezelf op en als je het lastig vindt vraag het nog eens aan dierbaren om je heen. Talenten zijn vaak verstopt in allerlei vormen of handelingen die je al inzet of gebruikt.

Wat bewonder je in een ander?

Soms zijn talenten zo verstopt dat ze nog wachten om door jou ontdekt te worden. Hoe ontdek je ze dan? Door om je heen te kijken. Want wat bewonder je in een ander? Waar kan je bij een ander soms wel (een beetje) jaloers op zijn?

Er wordt wel eens gezegd dat hetgeen jij bewondert in een ander, onontdekt talent is in jezelf. Mooi toch?! Hoe anders kan je dan kijken naar de mensen om je heen.

Talent is als een ruwe diamant

Talent is als een ruwe diamant; het is prachtig van zichzelf maar heeft aandacht nodig om zichtbaar te stralen.

Talent vraagt jouw aandacht en toewijding om te stralen. Want zoals je misschien wel weet, alles wat je aandacht geeft groeit. En dat geldt ook voor je talenten.

Dus in plaats van je aandacht te besteden aan wat je niet goed doet of kan, besteed je aandacht liever aan wat je wel goed kan. En waar je blij van wordt! Wat zijn jouw ruwe diamanten die mogen gaan stralen?

Talent laat je hart spreken

Het onderzoeken, benoemen en aandacht schenken aan je talenten maakt je een vrijer mens. Je talenten geven je de mogelijkheid om je hart te laten spreken, en jezelf te ontplooien tot het prachtige wezen dat je bent. En misschien wel zo waardevol: Je talenten zijn er ook om jezelf te helen en om bij te dragen aan de heling van een ander.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.