Water en het belang ervan

Posted on
water en het belang ervan

Weet jij waarom water zo belangrijk is in ons dagelijks leven? Water is van belang om ons lichaam goed te laten functioneren. Het is één van de eerste levensbehoeften van een mens. Het menselijk lichaam bestaat uit ongeveer 75% water en 25% vaste stof. Van de hersenen wordt gezegd dat ze voor 85% uit water bestaan en ze uiterst gevoelig zijn voor iedere uitdroging of vermindering van het watergehalte. Water bevat geen energie en levert dus ook geen calorieën. Bovendien geeft water een verzadigd gevoel doordat het de maag vult. Dit maakt water een geschikt hulpmiddel voor degene die wat gewicht kwijt willen. Kraanwater bevat, net als bronwater, mineralen.

Water kan niet vervangen worden door andere dranken

De gedachte dat thee, koffie en alcohol, gefabriceerde dranken etc. een vervanging zijn voor de behoefte van het lichaam aan natuurlijk water is een elementaire FOUT! Ik hoor je nu denken, maar daar zit toch ook water in? Het is waar dat deze dranken water bevatten, maar de meeste bevatten ook ontwaterende stoffen zoals cafeïne. Deze stoffen beroven het lichaam van het water waarin ze zijn opgelost, en ze ontnemen water uit de lichaamsreserves. Wanneer jij dus koffie, thee of zelfs een biertje drinkt, raakt je lichaam meer water kwijt dan het drankje bevat. Als je de hoeveelheid urine meet nadat je het drankje hebt opgedronken, zal je zien dat je meer urine kwijtraakt dan de hoeveelheid vocht in dat drankje. Test maar eens!

Daarnaast zijn water en vocht voor de chemische samenstelling van het lichaam twee verschillende dingen. Alle gefabriceerde dranken bevatten chemische toevoegingen die de werking van het centrale zenuwstelsel kunnen veranderen. Zelfs melk is niet hetzelfde als water. Melk is voeding en dient als voeding behandeld te worden. Koffie, thee, frisdranken, alcohol en zelfs vruchtensappen zijn niet hetzelfde als water. Het lichaam heeft water nodig, er is geen vervanging voor water aangezien de stofwisseling op celniveau op basis is van water.

De werking van water in ons lichaam

Water vervult een rol bij meerdere processen in ons lichaam, namelijk:

 • Bij het uitscheiden van afvalstoffen
 • Voor de regulatie van het lichaamstemperatuur
 • Als bouwstof van de cellen
 • Als vervoersmiddel
 • Als oplosmiddel
 • Als schokdemper voor verschillende weefsels
 • Stofwisseling op celniveau gebeurt op basis van water

De centrale rol van water bij verschillende aandoeningen

Met zweten, ademen en via de ontlasting verliezen we water. Hoeveel vocht je precies per dag verliest, is mede afhankelijk van de activiteit en de mate en duur van de inspanning. Ook je omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid is van belang. De vochthuishouding van je lichaam wordt nauwkeurig gereguleerd door een complexe interactie tussen hormonen en zenuwen; de hypothalamus in de hersenen en het hormoon ADH spelen hierin een belangrijke rol. De nieren regulieren je vochtuitscheiding. Is het allemaal nog duidelijk?

We gaan verder. Dorst is een waarschuwingssignaal van je lichaam om te gaan drinken als er te weinig water in je lichaam aanwezig is. Een droog gevoel in je mond en keel en het verlangen om te gaan drinken zijn de kenmerken van dorst. Op dat moment ben je dus al uitgedroogd! Een ander woord voor een tekort aan water in je lichaam is DEHYDRATATIE. Dehydratatie kan optreden doordat je gedurende een lange tijd te weinig vocht binnenkrijgt. Dat kan bij diarree of door intensief sporten waardoor je heel veel vocht verliest. De eerste signalen van dehydratatie zijn o.a.: hoofdpijn, vermoeidheid, verlies van eetlust, droge huid, mond en ogen en donkere urine.

De werking van water bij verschillende aandoeningen

 1. Hartaandoeningen en beroertes: Water is essentieel om de verstopping van slagaderen in het hart en de hersen te helpen voorkomen.
 2. Infectie: Water zou de effectiviteit van het immuunsysteem om infecties te bestrijden, kunnen verbeteren.
 3. Depressie: Water helpt het lichaam de voorraad van de neurotransmitter serotine op natuurlijke wijze aan te vullen.
 4. Slaapstoornissen: Water is nodig voor de productie van melatonine, de natuurlijke slaapregelaar.
 5. Gebrek aan energie: Water creëert elektrische en magnetische energie in elke lichaamscel en zorgt daardoor voor een natuurlijke energiestoot.
 6. Verslaving: water kan helpen de verslavende drang naar cafeïne, alcohol en drugs uit te schakelen.
 7. Osteoporose: Water biedt ondersteuning bij een sterke botopbouw.
 8. Aandachtsstoornissen: hersenen die van voldoende vocht zijn voorzien, zijn constant opgeladen om nieuwe informatie op te slaan.

Tevens speelt water een grote rol bij: overgewicht, huidveroudering, maagpijn, spierkrampen, lage rugpijn, allergieën, type 2 diabetes, darmklachten, hoofdpijn en migraine.

Hoeveelheid water

Iedere dag hergebruikt ons lichaam de gelijkwaardige hoeveelheid van veertigduizend glazen water om de normale lichaamsfuncties te kunnen uitvoeren. Dit gebeurt iedere dag van je leven! Binnen dit patroon van onze waterhuishouding en het hergebruik (afhankelijk van de ons omgevingsfactoren) komt ons lichaam iedere dag ongeveer zes tot tien glazen water tekort, dit tekort dient te worden aangevuld.
Daarom wordt er aanbevolen om iedere dag 2 liter vocht te drinken, verder nog een halve theelepel zout om op die manier te compenseren wat langs de natuurlijke weg verloren gaat door urine, ontlasting, transpiratie en ademhaling. Wanneer je te weinig drinkt, vergroot je de belasting op je nieren. Je nieren moeten veel harder werken om de urine te concentreren en zullen zoveel mogelijk chemisch afval met zo min mogelijk water je lichaam uit lozen.

Tips voor het drinken van water

 • Je kunt water het beste voor je maaltijd.
 • Drink water voordat je dorst krijgt.
 • Drink water ongeveer 2,5 uur na een maaltijd, om het verteringsproces te voltooien en de uitdroging die door het afbreken van voedsel ontstaan te corrigeren.
 • Drink water op nuchtere maag.
 • Drink water voor het trainen, zodat het beschikbaar is voor transpiratie.
 • Voorkom uitdroging.

Mijn persoonlijke tip: mijn Vitajuewel met edelstenen

Deze Vitajuewel heb ik gekocht in Zuid-Tirol bij het museum “De magie van het water”. In de Valle Aurina-vallei vertelt dit Watermuseum over de kracht en geheimen van dit wonderbaarlijke element.

Water – bron van leven. Aan dit belangrijke onderwerp is in de Valle Aurina-vallei een eigen museum gewijd dat op een interessante manier voor het element zorgt. Het werd meer dan tien jaar geleden geopend in de bruidsschat van Lappago, een klein dorpje in de Valle dei Molini-vallei.

De plaats is met zorg gekozen omdat water hier alomtegenwoordig is: in de Valle dei Molini-vallei bevindt zich het Neves-reservoir en talloze kleine meren in de prachtige alpenwereld van de valleien van Valli di Tures e Aurina, aan de zuidkant van het Zillertal Alpen. Beken, rivieren en molens horen er ook bij. De indrukwekkende kracht van water kan revitaliseren en vernietigen, kan terloops of veranderend zijn. Deze en andere evenementen op het gebied van water, zoals het artistieke potentieel ervan, kunnen worden ontdekt in het Museum “The Magic of Water” .

Mocht je interesse hebben, laat mij dit weten, ik kan je in contact brengen met de eigenaar van het watermuseum.

Hopelijk geeft deze informatie je (nog) meer inzicht hoe belangrijk water is voor ons lichaam en geest!

Mochten jullie vragen, informatie of iets anders willen delen, dan hoor ik dat graag.

Liefs en een gezonde groet,
Patty

 

close

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

 • Delen

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.