Een onrustige kat: de energetische oorzaken en jouw invloed als baasje

Posted on
onrustige kat

In mijn werk als dierentolk en dierenhealer krijg ik regelmatig vragen van bezorgde katteneigenaren over hun onrustige kat. Van zenuwachtig heen en weer lopen, happen en bijten tot aan overmatig miauwen of likken. Als eigenaar kan het frustrerend en verontrustend zijn om niet te begrijpen waarom je kat ineens zich zo gedraagt. Heeft je kat misschien pijn? Is je kat verveeld? Of reageert je kat misschien op jouw (onbewust) veranderde energie?

In een poging om de situatie te verbeteren, proberen sommige eigenaren hun kat te kalmeren met speelgoed, traktaties of kalmerende middelen zoals Feliway. Hoewel dit soms tijdelijk kan helpen, pak je hiermee niet de oorzaak aan van het onrustige gedrag. In dit artikel ga ik dan ook dieper in op de energetische oorzaken van het rusteloze gedrag van je kat en in het bijzonder wat jouw invloed als eigenaar kan zijn op dit gedrag.

De symptomen van een onrustige kat

De symptomen van een kat die onrustig is, kunnen variëren; afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

  • overmatig miauwen;
  • krabben;
  • happen en/ of bijten;
  • zenuwachtig heen en weer lopen;
  • rondrennen;
  • een plotselinge verandering in eet- of slaappatronen;
  • overmatig likken;
  • vaker schuilhouden;
  • een plotselinge verandering in zijn of haar houding ten opzichte van mensen of andere huisdieren.

Besef dat deze symptomen ook kunnen wijzen op mogelijke gezondheidsproblemen. Houden de symptomen aan en zie je signalen van ongemak of pijn, dan is het essentieel om je kat eerst te laten controleren door een dierenarts om eventuele ziekte uit te sluiten.

De impact op lange termijn van een onrustige kat

Pak je de onrust en stress bij een gezonde kat niet aan bij de bron, dan kan dit uiteindelijk helaas leiden tot langdurige gezondheids- en/of gedragsproblemen. Er gaan zich dan energieblokkades vormen op mentaal en/of emotioneel niveau die zich op de langere termijn kunnen ontwikkelen tot fysieke blokkades:

  • Immuunsysteem: chronische stress kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor katten vatbaarder worden voor infecties, zoals een blaasontsteking.
  • Gewichtsproblemen: stress kan leiden tot overeten en dus overgewicht, wat weer andere gezondheidsproblemen zoals diabetes kan veroorzaken. Of de kat eet juist van de stress nauwelijks, wat leidt tot gewichtsverlies. Als een kat langer dan twee dagen niet eet, dan wordt het gevaarlijk en heeft hij kans op leververvetting.
  • Huidaandoeningen: stress kan huidproblemen veroorzaken of verergeren door overmatig likken of krabben.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Best heftig, vind je niet? Wacht daarom niet te lang met het achterhalen van de oorzaak en het ondernemen van actie, als je signalen van onrust ziet bij jouw kat.

Praktische én energetische oorzaken waarom je kat onrustig is

Er zijn tal van praktische redenen te bedenken waarom je kat rusteloos kan zijn. Katten zijn hele gevoelige dieren en kunnen daardoor gemakkelijk gestrest raken door veranderingen. Voorbeelden van praktische situaties in het hier en nu waarom je kat rusteloos kan zijn:

  • een verhuizing;
  • de introductie van een nieuw huisdier;
  • een verandering in je dagelijkse routine;
  • verveling en onderstimulatie;
  • een te kleine woonruimte;
  • te weinige schuilplekken;
  • teveel lawaai en drukte in huis;
  • buurtkatten in je tuin;
  • een verandering in het dieet.

Is dit allemaal niet aan de hand bij jouw kat en is je kat fysiek (nog) gezond, dan kan het bijvoorbeeld zijn dat je kat een trauma uit het verleden nog niet verwerkt heeft en dat hij zijn emotionele wond op zijn omgeving projecteert. Net zoals bij mensen komen trauma’s in het eerste levensjaar regelmatig voor bij katten. Een andere oorzaak voor de onrust in je kat is dat hij reageert op de energie van jou als eigenaar, of van een van de andere gezinsleden.

Hoe de energie van de omgeving rusteloosheid kan veroorzaken

Katten hebben een veel groter energieveld dan mensen en hun energieveld is ook anders opgebouwd dan dat van mensen. Dit maakt dat katten veel gevoeliger zijn en op iedere subtiele verandering van energie reageren. Dat is hun instinctieve vermogen, ze kunnen eigenlijk niet anders. Ze kunnen daardoor niet alleen heftig reageren op stressvolle situaties zoals een buurtkat in de tuin, maar ook als er negatieve energie huist in jouw energieveld als eigenaar.

Natuurlijk ben jij je als baasje niet altijd bewust van negatieve energie die je met je meedraagt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je nog onverwerkte emoties uit het verleden met je meedraagt waar je geen weet van hebt. Of je eigenwaarde is in de loop der jaren zo laag geworden, dat je kat hier op gaat reageren door deze energie te spiegelen.

Hoe een kat reageert, is heel verschillend. Niet iedere kat spiegelt namelijk de energie van een eigenaar. De reactie van je kat hangt onder andere af van het zielscontract dat jij en jouw kat samen hebben. Is er bijvoorbeeld sprake van een symboliekovereenkomst, dan laat je kat zien wat er zich in jouw innerlijke wereld afspeelt door dit naar de uiterlijke wereld te verplaatsen. Zo gaat mijn kat Babsy bijvoorbeeld vaker en harder miauwen op momenten dat ik mezelf te weinig uitdruk naar mijn omgeving.

Wordt de energie in huis uiteindelijk teveel voor de kat om te dragen, dan bestaat de kans dat hij zich meer terugtrekt of zelfs wegloopt van huis. Heeft hij daartoe geen kans, dan zal hij andere manieren vinden om met de energie te dealen. Manieren die niet altijd even prettig zijn. Denk bijvoorbeeld aan sproeien of plassen in huis of aan hap- en bijtgedrag. Of de kat trekt zich juist vaker terug en oogt depressief. Wees je dus altijd bewust van de invloed van jouw energie op het welzijn van je kat!

Wanneer professionele hulp zoeken voor een rusteloze kat

Als je merkt dat de rusteloosheid van je kat aanhoudt of als je merkt dat het gedrag plotseling verandert, is het tijd om professionele hulp te zoeken. Jouw dierenarts kan als eerste stap een grondig lichamelijk onderzoek houden en eventueel aanvullende tests uitvoeren om een medische oorzaak uit te sluiten.

Word je door de dierenarts weer naar huis gestuurd met de diagnose stress? Dan is het zaak om als een ware detective de oorzaak van de stress uit te vogelen. Vaak een behoorlijk ingewikkeld proces! Kom je hier zelf niet uit of wil je graag snel resultaat, dan kan een dierentolk je verder helpen. Een dierentolk kan via telepathisch contact met je dier achterhalen waar de onrust van je kat vandaan komt.

Nieuwe inzichten door een dierentolkgesprek

Ik heb zelf al vele dierentolkgesprekken gehad met gestreste katten, waar van alles naar boven kwam. Van een trauma door een overleden nestgenootje, gedumpt zijn door een vorige eigenaar tot aan kattenbaasjes die nog teveel leven in slachtofferschap en onbewust met veel negatieve energie rondlopen. Vaak zorgen de inzichten na zo’n dierentolkgesprek al voor verbetering in huis. Soms hoeft de oorzaak namelijk alleen maar naar het bewustzijn te worden gebracht.

Meestal is er wel iets meer nodig en dan zet ik Healing Touch for Animals-therapie in om de blokkades te helpen helen. Deze unieke methode werkt met lichte handaanrakingen met helende energie, waardoor het dier ten diepste ontspant. Niet alleen fysieke ongemakken worden verlicht, maar ook mentale, emotionele en spirituele issues kunnen worden losgelaten tijdens de diepe ontspanning. Een bijzonder mooi proces!

 

De spirituele wereld verder ontdekken?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang (net als 20.000 anderen) allerlei leuke dingen in je mailbox: online kaartleggingen, volle maan meditaties en interessante weetjes en tips om jezelf verder te ontwikkelen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

  • Delen

2 Reactie(s)

  1. Beatrijs says:

    Tessa wat een geweldig werk doe jij. Dat raakt me. Omdat ik ontzettend geniet van dieren en katten in het bijzonder. Mijn kat Plom kan van die schokken hebben als ze bij me ligt en ze ligt vrijwel direct op mij zodra ik ergens ga zitten of liggen. Ze is zo’n schat. En onze andere kat Mientje is heel veel buiten. Ze komt nooit of zelden op schoot en kan heel hard krijsen als je haar aanraakt wanneer het voor haar ‘anders’ voelt. Niet per se naar. Zelfs soms al als je langs haar loopt. Verder een super lief katje, slaapt liefst in de nacht dichtbij mij. Twee schatten van katten met ieder hun eigen gedrag. De hele familie is dol op ze.

    1. Tessa van der Velden says:

      Aaah, wat lief Beatrijs! Het is inderdaad mooi en dankbaar werk! En wat een lieve en bijzondere band heb jij met je katten. Ook prachtig hoe je de verschillen waardeert en dat je ze in hun waarde laat.

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.