Belangrijke grenzen die empathische mensen moeten creëren

Posted on
Empathische mensen

Empathische mensen zijn geweldige partners. Ze voelen je aan en begrijpen je emoties. Eigenlijk hoef je geen woord tegen ze te zeggen. Zeker in het begin van een relatie kan dit heerlijk zijn, ook voor een empathisch persoon zelf. Er is namelijk een connectie op een ongekend diep level. Dat is veilig en fijn en eigenlijk ook heel erg opwindend.

Naarmate de relatie vordert kan dit empathisch vermogen jammer genoeg wel problemen gaan opleveren, daarom is het zo belangrijk dat empathische mensen grenzen creëren voor zichzelf en voor hun partner.

Belangrijke grenzen die empathische mensen moeten creëren

Emotionele grenzen en alles regelen

Het is niet de bedoeling dat je alles maar over blijft nemen en op blijft lossen. Je hoeft niet al het verdriet van je partner weg te nemen en ook niet iedere obstakel op te ruimen.
Dit is namelijk dodelijk vermoeiend voor jezelf. Jij hebt je eigen rugzak al om te dragen en kunt die van je partner er ook niet bij hebben.

Sta het dus ook niet toe dat je partner emotioneel volledig op je gaat leunen en daardoor volledig afhankelijk van je wordt.
Steun je partner door dik en dun en motiveer ze. Stimuleer ze zelfs, maar neem niet iedere taak uit handen en neem ook niet iedere emotie weg.

Als je dat namelijk blijft doen, is de kans groot dat je een ouder-kind relatie krijgt en dat is echt niet leuk.

Neem je eigen ruimte in

Ja je hebt nu eenmaal emoties en als empathisch mens kunnen die van jou anders zijn dat die van je partner. Die kan je misschien als overgevoelig gaan beschouwen, omdat je ‘overal zo heftig op reageert’. Misschien snapt hij of zij er helemaal niks van als jij plots moet huilen om ‘niks’.

Deins daar niet voor terug, maar blijf je eigen ruimte in nemen. Als jij je namelijk gaat aanpassen aan de mening en visie van je partner, raak je jezelf kwijt. Dat is geen enkele relatie waard en eigenlijk is dat ook helemaal niet wat jouw partner wil (als het een goede partner is).

Daarom is het ook zo belangrijk dat je blijft communiceren over wat er in je omgaat. Niet perse waarom je je zo voelt, maar dat je je zo voelt en wat je nodig hebt.
Nodig de ander ook uit om dit van zichzelf te vertellen, zodat jullie een veilige relatie houden met een basis van begrip en verbinding.

Ga weg als het niet goed voor je is

Als jij iemand treft waarbij je je vaak slechter voelt, dan beter, dan is het tijd om weg te gaan.

Niemand heeft namelijk het recht om jou een slecht gevoel te geven over jezelf of in zijn algemeen. Een relatie hoort steun te geven en een basis onder je voeten. Het mag dus niet juist je basis en je goede gevoel weg nemen.

Als je geen begrip krijgt, probeer dan eerst te communiceren, maar als de ander daar niet eens voor openstaat, dan is het misschien beter om alleen verder te gaan. Jij moet namelijk wel jezelf kunnen blijven en gerespecteerd en  (in ieder geval voor het grootste gedeelte) begrepen worden.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.