5 verschillende vormen van empathie

Posted on
verschillende vormen van empathie

De verschillende vormen van empathie. Wanneer je empathisch bent, kun je jezelf gemakkelijk verplaatsen in een ander. Je kunt helemaal meegaan in het verhaal alsof je het zelf beleeft.

Dit kan heel fijn zijn, want het zorgt voor een diepe verbinding met anderen, maar het kan ook heel vervelend zijn als je de lasten van de ander met je mee blijft dragen.

Het is bijvoorbeeld heel fijn als je mee kunt leven met je vriendin als haar relatie is uitgegaan. Je kunt dan samen oprecht lachen, huilen en delen.
Het is echter niet fijn als je dit met je meeneemt als je naar huis gaat. Het kan voelen alsof jouw relatie niet is uitgegaan.

Wat je altijd kunt doen als je last hebt van je empathische vermogens

Wat mij altijd hebt als ik hier last van heb, is alles van me afschrijven.
Je mag jezelf uiten en het is fijn om dit te doen op papier. Als je schrijft hoef je namelijk geen rekening te houden met een ander en wat een ander vindt. Alles mag er zijn en je mag alles zo vaak herhalen als goed voelt.
Dit helpt je je gevoel te verwerken en los te laten.

Er zijn verschillende vormen van empathie

Wat veel mensen niet weten is dat er meerder vormen van empathie zijn. Empathie is meer dan alleen het aanvoelen van de emoties van anderen. Je kunt bijvoorbeeld meegaan in de gedachtegang van anderen of juist veel meer gevoel hebben met de natuur.

1. Empathie voor emoties en gevoelens

De meest bekende vorm van empathie is de empathie voor gevoelens en emoties.

Mensen met deze vorm van empathie kunnen anderen heel goed aanvoelen. Ze voelen het bijvoorbeeld gelijk aan als iemand verdrietig is. Hier hoeft niks voor gezegd of gedaan te worden.

Ze kunnen ook erg geraakt worden door de gevoelens van anderen. Zo kunnen dus ook heel erg verdrietig worden als ze bij iemand zijn die verdrietig is.

Hoe ga je hiermee om als je er last van hebt?
Die emoties van anderen kun je met je meedragen als een blok op je maag, maar dat hoeft niet.

Gun jezelf op zo’n moment eerst even rust en blijf jezelf niet dwingen om maar door te gaan.
Leg je handen op de plek waar deze emoties zitten en adem er naartoe.
Stel je voor dat ze meegenomen worden door je ademhaling en je ze dus uitademt: blaas ze maar uit. Het mag.

2. Empathie voor gedachtes

Dit is een minder bekende vorm van empathie.

Je kunt ook erg empathisch zijn voor de gedachtes van anderen.
Je begrijpt hoe iemand denkt en beredeneert. Je snapt de denkpatronen van anderen erg goed.

Vaak weet je voor iemand iets gezegd heeft al wat ze ergens van vinden, welke blokkades ze zien of welke oplossing ze bedacht hebben.

Hierdoor kun je bijvoorbeeld ook goed meedenken met filosofische denkers. Je snapt vaak ook heel goed waarom mensen doen wat ze doen. Je ziet de overtuigingen die onder hun gedrag liggen.

Vastlopen in je eigen gedachtes

De valkuil hiervan is dat je vast kunt lopen in je eigen denken. Het lijkt dan wel alsof je rondjes loopt in je eigen hoofd. Je gedachtes herhalen zich maar en tegelijkertijd voelen ze niet kloppend of als van jou.

Het helpt in zo’n situatie heel erg als je uit je hoofd stapt en weer terug gaat naar je gevoel. Een simpele vraag kan je daar al naartoe brengen: wat voel ik nu?

Als je lastig bij je emoties kunt, kun je ook je aandacht naar je  lichaam brengen. Hoe voelt je lichaam nu? Heb je ergens spanning? Welk lichaamsdeel is juist ontspannen? Voel het maar.

3. Empathie voor het lichaam

Op dezelfde manier is het ook mogelijk dat je gevoelig bent voor de lichamelijke gesteldheid van anderen.

Je voelt haarfijn aan waar anderen lichamelijk last van hebben. Vaak kun je ook zonder moeite de pijnlijke plekken van iemand aanwijzen.

Het grote nadeel van deze vorm van empathie is dat je ook de lichamelijke klachten van iemand over kan nemen. Dit zorgt ervoor dat je soms onverklaarbare pijnen hebt, zoals spierpijn in je rug. Ook kun je de vermoeidheid van anderen aanvoelen en soms zelfs overnemen.

Kom in beweging

Het kan heel lastig zijn om bij lichamelijke sensaties te bepalen wat van jou is en wat van een ander is. Je kunt erover na blijven denken, zonder dat je op het antwoord komt.
Daarom kun je in dit soort situaties beter lekker in de natuur gaan wandelen, daar kom je weer helemaal tot jezelf.
Als dan alle klachten van je wegvallen, weet je dat het niet van jou was.

4. Empathie voor dieren

Dit is een vorm van empathie die veel sensitieve mensen hebben.

Je bent erg gevoelig voor het welzijn van dieren. Je voelt dan ook  snel aan of een dier zich prettig voelt of niet. Zelfs zonder dat er iets zichtbaar anders is dan normaal.

Het maakt hierbij niet uit of je de lichamelijke ongemakken van een dier oppikt of de geestelijke. Je voelt dieren gewoon aan.

Hierdoor trekken dieren vaak ook naar jou toe. Ze voelen zich veilig bij je en jij ook bij hen.

5. Empathie voor de natuur

De laatste vorm van empathie die ik met je wil bespreken is empathie voor de natuur.

Als je deze vorm van empathie hebt, voel je je gewoon thuis in de natuur, omdat je de natuur begrijpt. Je hebt dan ook gelijk door wanneer een stuk natuur, boom, plant of bloem, niet in orde is.

Op deze plekken voel jij je dan gelijk minder lekker en uiteraard wil je dit stukje natuur het liefst helpen beter te worden.

Vaak weet je dan ook wat deze ‘ongelukkige’ plek, boom of plant nodig heeft om weer gezond te worden.

Het is niet altijd jouw taak

Soms kun je de natuur ook een handje helpen. Gewoon liefde geven kan al wonderen doen. Planten en bomen reageren op woorden, dat is al lang bewezen, dus spreek je liefde voor de natuur maar uit.

In andere gevallen kun je niet echt iets doen en dat kan lastig zijn, maar besef dat de natuur altijd voor zichzelf zal zorgen. Vertrouw maar op de aarde zelf. Zij weet wat ze doet en het is dus niet altijd jouw taak om in te grijpen.

Geef je empathische vermogens een doel

Zelf ben ik echt een gevoelsempaat en daar maak ik graag gebruik van. Zo kun je namelijk mensen helpen hun gevoelens te plaatsen of er woorden aan te geven als ze er zelf niet bij komen.
Daarnaast is het fijn om de gevoelens van mensen te bevestigen.  De meeste van ons zijn namelijk echt niet zo raar.

Het helpt ook als je jouw empathische vermogen een positief doel geeft. Dat maakt ze een stuk leuker voor jezelf, want in plaats van dat ze een last zijn, zijn ze ineens een talent. Ze hebben een fijne plek gekregen in je leven.

 

0 Reactie(s)

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.