Waarom hooggevoelige mensen slecht tegen schijnheiligheid kunnen

Posted on
schijnheiligheid

Waarom hooggevoelige mensen zo slecht tegen schijnheiligheid kunnen. Een van de gaven van hsp’ers is dat ze anderen heel goed kunnen aanvoelen. Dat betekent ook dat ze het aanvoelen wanneer iemand iets achterhoudt of zich anders voordoet. Het geeft een onbehagelijk gevoel in je buik, een gevoel van wantrouwen als iemand niet helemaal eerlijk is.

Schijnheiligheid is verwarrend

Hooggevoelige mensen voelen dus aan wanneer iemand niet helemaal eerlijk is, maar vaak kunnen ze het niet helemaal plaatsen. Ze hebben alleen maar dat gevoel, die knagende gedachte dat iets niet klopt. Dit gevoel is eigenlijk helemaal niet te plaatsen, want meestal is de aanleiding hiervoor niet terug te vinden in iemands gedrag.

Mensen kunnen namelijk heel normaal en gewoon overkomen terwijl ze hun mening en ware gedachtes verbergen. Dat is ook de reden dat je partner of vrienden dit gevoel niet hebben bij dezelfde persoon.
Je staat er eigenlijk alleen voor en hebt geen aantoonbare argumenten om je gevoel te onderbouwen.

Dat is erg verwarrend en door de onduidelijkheid blijft het je bezighouden. Je twijfelt aan je eigen gevoel door de uiterlijke schijn, maar het gevoel blijft onveranderd. Je weet maar niet wat je ermee aanmoet.

Hsp’ers hebben een allergie voor oneerlijkheid

Twee dingen waar hsp’ers echt niet tegen kunnen is niet eerlijk zijn en onrechtvaardig zijn. Schijnheiligheid komt hier aardig dichtbij in de buurt, want iemand die schijnheilig is verbergt eigenlijk zijn werkelijke mening en ook karakter. Dat is dus niet oprecht en zeker niet eerlijk.

De meeste schijnheilige menen verdraaien de waarheid namelijk ook vaak een beetje, zodat het hun beter uitkomt of ze laten gewoonweg dingen weg. Je voelt dat ze niet vertellen wat er echt gebeurt is of wat ze echt vinden. En dat kan behoorlijk irritant zijn.

 

Hooggevoelige mensen prikken hier zo doorheen, maar zoals al eerder uitgelegd, kunnen de meeste er niks mee. Het is alleen maar een gevoel.
Wat is dan de oplossing? Vertrouwen op je gevoel. Vertrouw maar op dat onderbuikgevoel en stop met twijfelen. Je hebt niet zo’n sterke intuïtie gekregen om eraan te twijfelen en je weet ook dondergoed dat er heel veel oneerlijke mensen rondlopen op aarde. Jij kunt er dus ook heel goed eentje in je buurt hebben.

Op die manier kom je weer dichterbij jezelf te staan en kun je weer meer op jezelf vertrouwen. Daardoor ben je zelfverzekerder en rustiger en kun je veel beter omgaan met die schijnheilige mensen.

 

7 Reactie(s)

 1. Anja says:

  Dank je wel. Mooi inzicht. Ik vind het bijzonder om het zo te lezen. Het maakt weer een hoop duidelijk.

 2. Mirjam says:

  Ja als HSP samenwonen met een narcist valt dan ook niet helemaal mee. Je wil de ander geloven en negeert dus toch de signalen…tot je niet meer kan… Gelukkig allemaal verleden tijd en veel van geleerd…nu vertrouw ik bijna 100% op mijn gevoel…heel soms komt er nog wel eens een lichte twijfel maar die mag ik eigenlijk altijd gelijk deleten. <3

  1. Scarlet says:

   Waanzinnig dat je er zo uitgekomen bent lieve Mirjam en wat onwijs dat je nu zoveel op je gevoel vertrouwt, daar heb je namelijk zoveel aan.

  2. Silvia minneboo says:

   Heb ook ooit relatie gehad met narcist. En mijn moeder is er w… maar een narcist killed je hooggevoelig heid en je vlucht gedrag. Co dependency heet dit. Zo gehaaid zijn ze. Gelukkig is dit alles ook achter me. En ben al 16 jaar gelukkig getrouwd stay safe

 3. Jolanda says:

  Vaak had en heb ik ook dat onderbuikgevoel.
  Tevens de twijfel. En uiteindelijk is mijn onderbuikgevoel altijd goed. Ik probeer er dan nu ook vaker naar te luisteren. Dank je wel.

 4. Esmwy says:

  Ik heb niet het idee dat ik hoog gevoelig ben maar ik voel het bijna altijd direct als iemand niet oprecht is en ik wordt daar zeer onpasselijk van. In bepaalde sociale situaties moet je ermee omgaan en dat vreet altijd erg aan me. In mijn priveleven die ik niet aan drama en al zeker niet aan onoprechtheid.

  1. Scarlet says:

   Hey Esmwy,

   Het zou heel goed kunnen dat je hooggevoelig bent, maar wat vast staat is dat je dus een heel groot rechtvaardigheidsgevoel hebt. 🙂

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.